Hlavní obsah

Saúdskoarabský voják, který vraždil na floridské základně, kritizoval USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pensacola
Aktualizováno

Saúdskoarabský voják, který prodělával letecký výcvik na základně amerického námořnictva Pensacola na Floridě, kde v pátek zastřelil ruční zbraní tři lidi, zveřejnil před útokem na internetu komentáře nepřátelské vůči Spojeným státům. Podle agentury AFP na to upozornila organizace SITE, která monitoruje weby islámských radikálů.

Foto: ČTK/AP

Zásah záchranářů na námořní základně v Pensacole

Článek

„Jsem proti zlu a Amerika se jako celek proměnila v národ zla... Nejsem proti vám jen proto, že jste Američané, nechovám k vám nenávist kvůli vašim svobodám. Příčinou mé nenávisti je, že každý den podporujete, financujete a pácháte zločiny proti muslimům i proti celému lidstvu,” napsal podle SITE na Twitteru útočník, identifikovaný jako Muhammad Šamrání. Vyšetřovatelé se to nyní snaží prověřit.

Útok se odehrál v jedné z učeben na vojenské základně. Podle policie použil muž krátkou střelnou zbraň, tři lidi usmrtil a osm dalších zranil. Jednalo se o příslušníka saúdskoarabského letectva, který se na základně účastnil výcviku. Proti útočníkovi zasahovali policisté i vojáci a nakonec ho při přestřelce zabili, jeden z policistů ale byl zastřelen a a další dva postřeleni.

Policie zatím nesdělila, jestli incident souvisí s terorismem. FBI, která ale případ vyšetřuje, uvedla, že vyšetřuje i teroristický motiv útoku, napsala stanice BBC na svém webu

„Saúdskoarabský král Muhammad bin Salmán útok odsoudil jako barbarský a kondoloval obětem,” oznámil americký prezident Donald Trump.

Na základně amerického námořnictva střílel saúdský student, čtyři mrtví

Amerika

Základna v Pensacole je známá jako výcvikové středisko námořních pilotů a je rovněž domovskou stanicí akrobatické letky Blue Angels. Je na ní přes 16 000 vojáků a okolo 7400 civilních zaměstnanců.

Tento týden je to v USA druhý útok střelnou zbraní ve vojenském zařízení. Ve středu příslušník námořnictva zastřelil na základně Pearl Harbor na Havaji dva civilní dělníky ve vojenské loděnici a poté spáchal sebevraždu. Námořnictvo kvůli tomu čelí kritice veřejnosti, neboť útočník měl dlouhodobé kázeňské problémy a nezvládal výbuchy vzteku. Přesto byl do loděnice přidělen jako ozbrojená stráž. „K útoku použil služební pušku a pistoli,” napsal portál Hawaii News Now.

Útočník na základně Pearl Harbor zběsile střílel, pak se zabil

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám