Hlavní obsah

Útočník na základně Pearl Harbor zběsile střílel, pak se zabil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zběsilá střelba se odehrála na americké historické vojenské základně Pearl Harbor na Havaji, napsala agentura DPA. Na místě zůstali dva mrtví a jeden zraněný, pachatel se nakonec sám zastřelil, dodala DPA s odvoláním na armádu.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Incident se stal asi ve 14:30 místního času (1:30 SEČ). Kvůli bezpečnostnímu incidentu jsou přístupové brány na základnu uzavřené,“ uvedlo vojenské zařízení na Twitteru. Mluvčí základny později uvedl, že je situace pod kontrolou, ovšem podrobnosti s ohledem na vyšetřování odmítl sdělit.

Místní média tvrdí, že pachatel byl příslušník amerického námořnictva. Odvolávají se na výpovědi svědků z místa činu, kteří uvedli, že střelec měl na sobě námořnickou uniformu.

Armáda později potvrdila, že střelec byl námořník. „Máme potvrzené dva mrtvé. Jeden člověk je ve stabilním stavu v nemocnici. Mohu rovněž informovat, že na následky střelného zranění, které si očividně sám způsobil, zemřel i střelec,“ řekl kontradmirál Robert Chadwick. Střelec podle jeho slov sloužil na USS Columbia, což je jaderná ponorka.

Střelba se odehrála tři dny před výročím japonského útoku na Pearl Harbor ze 7. prosince 1941. Po tomto činu vstoupily Spojené státy do druhé světové války, když vyhlásily válku Japonsku. Následně nacistické Německo s fašistickou Itálií, které stály po boku Japonska, společně vyhlásily válku USA.

Na víkend jsou na základně naplánovány různé vzpomínkové akce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám