Hlavní obsah

Republikán Cain neví, která bije. V Libyi prý vládne Tálibán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Republikán Herman Cain, který by rád byl nominován do prezidentských voleb, v noci na sobotu opět prokázal svou nekompetentnost v zahraniční politice. Osudnou se mu opět stala Libye. Pravil, že v nové libyjské vládě mají podíl Tálibán a teroristická síť al-Káida.

Článek

Cain se snažil napravit dojem z pondělí, kdy nebyl sto odpovědět na to, zda americký prezident Barack Obama postupoval v Libyi správně. Tehdy jen mumlal a neřekl nic. Nyní ale potvrdil, že známé přísloví mluviti stříbro, mlčeti zlato. [celá zpráva]

Novinářům v Orlandu kladl řečnické otázky, v nichž se snažil zpochybnit postup Obamovy vlády v Libyi, která podporovala vzbouřence: "Souhlasím s tím, aby se stranilo opozici? Souhlasím s tvrzením, že Kaddáfí měl odejít? Souhlasím s tím, že teď mají zemi, kde se Tálibán a Al-Káida chystají podílet se na vládě?"

"Mám souhlasit, aniž vím, co hodlá vláda udělat? na co se mne ptal? Chtěl jsem po něm, aby to upřesnil, ale on to neupřesnil," dodal republikánský kandidát ke svému zaváhání z počátku týdne, kdy nebyl schopen ze sebe vysoukat kloudnou odpověď na na otázku novináře Milwaukee Journal Sentinel.

I když v Libyi působí islamisté, kteří bojovali proti Kaddáfímu, není zatím nic známo o tom, že by se podíleli na nové vládě. Představovali jen menšinu mezi bojovníky vzbouřenců. A rozhodně se v Libyi nemůže na vládě podílet Tálibán, protože ten působí jen v Afghánistánu a sousedním Pákistánu.

Cainovi poradci se alespoň snažili zmírnit dopad katastrofy tím, že zdůraznili, že vojenský velitel libyjské Přechodné národní rady Belhadž byl spojencem Tálibánu. Belhadž sám ale už v září popřel jakékoli vazby s islamisty, uvedla CBS.

Cain patřil v posledních týdnech k nejpopulárnějším republikánským kandidátům. Poté, co byl obviněn ze sexuálního zneužívání, začal ale sympatie ztrácet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám