Hlavní obsah

Povinná vasektomie pro muže nad 50, navrhuje americká politička

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se značně neobvyklým návrhem přišla demokratická politička Rolanda Hollisová v americkém státě Alabama. Návrh jejího zákona přikazuje mužům, kteří dosáhli 50 let věku nebo zplodili tři děti, aby podstoupili vasektomii. Zákon je reakcí na přísný protipotratový zákon, který vládnoucí republikáni v Alabamě prosadili minulý rok.

Foto: Profimedia.cz

Protesty proti přísnému zákonu zakazujícímu interrupce v Alabamě, na který reaguje provokativní návrh

Článek

Zákon nazývaný stručně a výstižně Vasectomy Bill HB 238 přikazuje mužům podstoupit vasektomii (chirurgické přerušení chámovodů) do jednoho měsíce poté, co buď dosáhnou 50 let věku, či zplodí třetí dítě, podle toho, co přijde dříve.

„Ten zákon má pomoci s problémem reprodukce. Má neutralizovat protipotratový zákon,“ uvedla Hollisová.

Loni Alabama přijala zákon, který kriminalizuje provádění potratů téměř ve všech případech. Jedinou výjimkou je bezprostřední ohrožení matky, či pokud je plod v takovém stavu, že by dítě zemřelo krátce po narození.

V Alabamě začne platit nekompromisně přísný zákaz interrupcí

Amerika

Zákon měl účinkovat od loňského listopadu, federální soud však jeho platnost dočasně pozastavil.

Se schválením se ani nepočítá

Návrh Hollisové o povinné vasektomii má přenést část odpovědnosti za plození dětí na muže. „Odpovědnost neleží pouze na ženách. Na tango jsou potřeba dva. Tohle pomůže zabránit těhotenství stejně jako potratům nechtěných dětí,“ vysvětlila Hollisová.

Návrh zákona ještě nebyl schválen a není ani příliš pravděpodobné, že k tomu dojde. To ale nebyl ani jeho účel.

„Mnoho lidí vidí můj zákon jako neuvěřitelné překročení pravomocí, přesto rok po roce vládnoucí strana představuje stále novou legislativu, která se pokouší diktovat ženám, co mají dělat se svým tělem,“ uvedla Hollisová na adresu drakonických protipotratových zákonů, které republikáni zavedli v Alabamě a v dalších amerických státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám