Hlavní obsah

Pompeo zrušil svou poslední zahraniční cestu ve funkci

– Washington

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo v úterý zrušil svou poslední zahraniční cestu ve funkci. V jejím rámci měl navštívit ve středu a ve čtvrtek Belgii. Informovalo o tom americké ministerstvo zahraničí, podle kterého se Pompeo rozhodl zůstat ve Washingtonu, aby přispěl ke klidnému předání moci mezi prezidentem Donaldem Trumpem a jeho nástupcem Joem Bidenem.

Foto: Pool, Reuters

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo

Článek

Pompeo měl 13. ledna přiletět do Bruselu na setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem a belgickou ministryní zahraničí Sophií Wilmesovou.

Návštěva byla oznámena v pondělí, necelých 18 hodin poté ale americké ministerstvo zahraničí sdělilo, že všechny zahraniční cesty vysokých představitelů Spojených států se tento týden ruší. "Jsme plně odhodláni dokončit hladké předání moci během příštích osmi dnů," uvedla ve zdůvodnění kroku mluvčí ministerstva Morgan Ortagusová.

FBI varuje před útoky „patriotů” na kapitoly po celých USA

Amerika

Bidenova inaugurace je plánována na 20. ledna. Vzhledem k nepokojům v Kapitolu z minulého týdne existují obavy, že by ji mohly provázet násilnosti. Ve středu Trumpovi příznivci vnikli do budovy Kapitolu, ve které členové Sněmovny reprezentantů a Senátu potvrzovali výsledky listopadových prezidentských voleb. Končící šéf Bílého domu tvrdí, že volby byly zfalšované, a na mítincích i na sociálních sítích své voliče k nepokojům burcoval. V důsledku chaosu při vpádu výtržníků do Kongresu zemřelo pět lidí.

Agentura Reuters s odvoláním na tři zdroje uvedla, že Pompeo se původně chtěl v Evropě sejít také s ministrem zahraničí Lucemburska Jeanem Asselbornem a s vysokými představiteli Evropské unie, ti ale po útoku na Kapitol setkání s šéfem americké diplomacie odmítli. EU ani americké ministerstvo zahraničí nechtěli toto tvrzení komentovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám