Hlavní obsah

Policisté ve Wisconsinu střelili černocha několikrát do zad, vzápětí propukly nepokoje

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kenosha

V americkém městě Kenosha ve Wisconsinu v neděli propukly rasové nepokoje. Stovky lidí večer vyšly do ulic, zapalovaly auta a demolovaly soukromý i veřejný majetek. Vyprovokovalo je to, že policisté zasahující proti údajnému domácímu násilí střelili jednoho černocha několikrát do zad před očima jeho dětí. V pondělí o tom informovala BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty ve městě Kenosha poté, co policie vypálila několik ran do zad černochaVideo: Reuters

 
Článek

Incident, který policie v Kenoshe označila za „domácí spor“, se odehrál v neděli v podvečer. Údajně neozbrojeného muže, kterého média identifikovala jako Jacoba Blaka, policisté při zásahu nejméně sedmkrát střelili do zad. Muž nyní leží ve vážném stavu v nemocnici.

Do ulic takřka okamžitě vyšly stovky lidí skandujících hesla typu „nebudeme mlčet“. Protesty se ale rychle zvrhly v násilné nepokoje.

Úřady ve městě Kenosha v reakci na nepokoje vyhlásily zákaz vycházení a vyzvaly provozovatele obchodů a restaurací, aby zvážili, že na čas zavřou. Kolují totiž výzvy ke žhářství a rabování, uvedla BBC. Ve městě byly navíc rozmístěny speciální jednotky.

Policista střelil do auta, v němž seděly tři děti

V USA stále panuje rasové napětí kvůli smrti černocha George Floyda po policejním zákroku v Minneapolisu. Policejní zákroky vůči občanům tmavé pleti jsou proto v zemi pod drobnohledem.

Unikly dosud nezveřejněné záběry ze zatčení černocha Floyda

Amerika

Policie uvedla, že strážci zákona, kteří Blaka postřelili, vyjížděli k oznámenému domácímu násilí. Odmítla ale uvést další podrobnosti.

Na internet nicméně unikly záběry, na nichž jsou vidět tři strážci zákona, jak mířili zbraní na muže, který obcházel zaparkované auto. Když otevřel dveře u místa řidiče a nahnul se dovnitř, chytil ho jeden policista za tričko a vystřelil do auta. Z videa je patrné, že padlo nejméně sedm výstřelů, ale není jasné, kolik lidí střílelo.

Případ podle ČTK vyšetřuje wisconsinské ministerstvo spravedlnosti, které zatím uvedlo pouze to, že zasahující policisté byli postaveni mimo službu. Podle místního tisku byli v autě tři Blakeovi synové.

Demokratický guvernér státu Wisconsin Tony Evers vydal kritické prohlášení, v němž uvádí, že „ačkoli nejsou ještě známy všechny detaily, je jisté, že nejde o prvního černocha nebo člověka, jehož policisté tohoto státu nebo země postřelili, poranili nebo nemilosrdně zabili“.

Reklama

Výběr článků

Načítám