Hlavní obsah

Policie v Chicagu zastřelila 13letého kluka, když se vzdával. Teď zveřejnila video

Chicago

Smrt v přímém přenosu. Tak vypadají záběry, které zveřejnila policie v Chicagu. Zaznamenala je kamera na uniformě policisty, který na ulici zastřelil 13letého chlapce latinskoamerického původu jménem Adam Toledo, píše server týdeníku Focus. Lori Lightfootová, starostka Chicaga, označila záběry za „znepokojující“.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Chicagu zastřelila teenageraVideo: Chicago Police

 
Článek

Incident se stal 29. března v časných ranních hodinách. Na záběrech je vidět chlapce prchajícího před policisty, píše server BBC.

Policista křičí: „Policie! Stůj! Okamžitě se zastav! Ruce! Ruce! Ukaž mi ruce!“ Chlapec se otočí a zvedne ruce. Policista křičí „Odhoď to“, vzápětí vystřelí ze své zbraně.

Policista volá sanitku a snaží se chlapce udržet při vědomí. To vše se odehrálo během 19 sekund poté, co policista opustil vůz, píše BBC.

Smrt černocha u Minneapolisu: policistka omylem tasila pistoli místo paralyzéru

Amerika

Podle státního zástupce u sebe Adam Toledo měl zbraň. Policisté ji nalezli nedaleko místa, kde se chlapec po zásahu kulkou zhroutil. Při detailním studiu záběrů z kamery je vidět, jak teenager hází něco do mezery v plotu. Policisté později nalezli za dřevěným plotem pistoli.

Ze záběrů tak vyplývá, že ve chvíli, kdy ho policista zastřelil, byl Toledo neozbrojený a vzdával se.

Foto: Copa, Reuters

Vzdávající se třináctiletý hispánský chlapec Adam Toledo s rukama vzhůru okamžik předtím, než ho chicagský policista zastřelil.

Státní zástupce uvedl, že Adam byl ve společnosti 21letého muže jménem Ruben Romano, který vystřelil na projíždějící auto. Právě kvůli této střelbě dorazili na místo policisté.

Byla to vražda, rozhodla porota v Ohiu o střelbě policisty na černocha

Amerika

Policista, který vystřelil smrtelnou ránu, nebyl oficiálně obviněn, je ale mimo službu do té doby, než se případ vyšetří. Je to 34letý vojenský veterán, který vstoupil do řad policie v roce 2015 a dosud na něj nebyly žádné stížnosti, píše deník Chicago Sun-Times.

Starostka Lightfootová označila záběry za „znepokojující“ a vyzvala obyvatelstvo, aby zachovalo klid.

Ve Spojených státech panuje v současné době napjatá situace vzhledem k tomu, že se v Minneapolisu koná soudní proces s expolicistou Derekem Chauviem. Ten čelí obvinění ze zabití a vraždy černocha George Floyda. Před pár dny také policistka zastřelila černošského mladíka Daunteho Wrighta.

Reklama

Výběr článků

Načítám