Hlavní obsah

Pelosiová: Jestli Trump neuzná případnou prohru, z Bílého domu ho vykouříme

Washington

Šéf Bílého domu Donald Trump odmítl veřejně sdělit, zda přijme výsledek listopadových prezidentských voleb USA, pokud by je prohrál. Jeho nejasné stanovisko se pochopitelně nelíbí zástupcům demokratické strany. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová uvedla, že jestli Trump odmítne odstoupit, demokraté ho z Bílého domu vykouří.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Článek

„Odejde. Ať už chce, nebo ne. Že nechce opustit Bílý dům, neznamená, že nás připraví o slavnostní inauguraci řádně zvoleného prezidenta Spojených států,“ řekla Pelosiová stanici MSNBC.

Trump v pondělí vyjádřil nedůvěru v americký volební proces. Argumentuje očekávanými podvody s korespondenčními hlasovacími lístky, které kvůli epidemii covidu-19 zřejmě využije velká část voličů. „Hlasování poštou zmanipuluje volby. Jestli výsledky přijmu? Nebudu prostě říkat ano. Nebudu říkat ne,“ uvedl.

Přijme výsledek listopadových voleb? Trump mlží

Volby USA

„Zkrátka ho z Bílého domu vykouříme. Volby a jejich výsledek jsou proces, který nemá nic společného s pocity současného obyvatele Bílého domu,“ reagovala Pelosiová a zároveň zopakovala slova mluvčího kampaně demokratického kandidáta Joea Bidena o tom, že vláda USA je bez problémů schopna vyprovodit nepovolané osoby z Bílého domu.

KOMENTÁŘ: Může ještě Trump vyhrát? – Matěj Široký

Komentáře

Trumpovy obavy se zmanipulovanými výsledky jsou podle deníku The New York Times neopodstatněné. Podvody s hlasovacími lístky se sice vyskytují, podle expertů je ale rozsah tohoto fenoménu prakticky zanedbatelný. Trump také v minulosti bez jakýchkoli důkazů tvrdil, že do voleb Spojených států zasahují nelegální imigranti.

Reklama

Výběr článků

Načítám