Hlavní obsah

Obamově straně hrozí ztráta většiny v obou komorách Kongresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Demokratické straně prezidenta Baracka Obamy hrozí v podzimních volbách do Senátu a Sněmovny reprezentantů USA ztráta většiny v obou komorách. Výrazně by tak byla ohrožena prezidentova reformní agenda.

Článek

Průzkumy dlouhodobě predikují, že demokraté v Kongresu ztratí. Ty poslední ale naznačují, že ztráta může být výraznější a konkurenční republikáni by mohli po čtyřech letech v Kongresu znovu získat většinu.

Republikánská strana potřebuje k zisku většiny ve sněmovně 39 křesel navíc. Například průzkum Crystal Ball profesora Larryho Sabata tvrdí, že by si mohla polepšit až o 47 křesel, což by obrátilo poměr sil na 226:209 v její prospěch.

V Senátu potřebují republikáni deset křesel navíc. Analytici odhadují, že získají osm nebo devět, připouštějí však, že by to mohlo být i ono kýžené desáté. Republikáni začali úspěšně hned z kraje letošního roku, když Scott Brown získal senátní křeslo uprázdněné po zesnulém demokratovi Edwardu Kennedym.

Prezidentova strana v prvních volbách po jeho nástupu tradičně ztrácí. I kdyby však demokraté ztratili většinu, jako se to stalo prezidentovi Billu Clintonovi v roce 1994, neznamená to nezbytně pád Obamových šancí na znovuzvolení za dva roky. Například Clinton i přes debakl demokratů v roce 1996 podruhé vyhrál Bílý dům. Není ale jisté, že Obama bude znovu kandidovat. Šéf jeho minulé kampaně David Plouffe nedávno napsal, že Obama se znovuzvolením nezabývá.

Reklama

Výběr článků

Načítám