Hlavní obsah

Nově nakažených je v USA nejvíc za pět měsíců, přes 80 000

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy v pátek zaznamenaly nejvyšší nárůst počtu případů nákazy koronavirem za posledních pět měsíců. Počet nákaz roste ve všech amerických státech. Dál pokračoval také nárůst počtu pacientů s covidem-19 v nemocnicích, kde podle federálních i regionálních úřadů v naprosté většině případů končí lidé, kteří ještě neabsolvovali očkování. Nakažení jsou i v Bílém domě.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Nemocný s covidem v Kalifornii

Článek

Podle deníku The New York Times (NYT) v pátek v zemi se zhruba 330 miliony obyvatel přibylo 81 732 nahlášených případů infekce koronavirem. Univerzita Johnse Hopkinse hlásí dokonce téměř 120 000 nových nákaz, v předchozích dnech ovšem uváděla nižší počty než NYT. U obou zdrojů byl páteční přírůstek tím nejvyšším za posledních asi pět měsíců.

Sedmidenní průměr nových nákaz činí 43 700, což představuje mezitýdenní nárůst o 65 procent a trojnásobný oproti době před dvěma týdny. Je to dáno rychlým šířením indické mutace delta. Nákaza se šíří rychle kvůli tomu, že v oblasti nosu je množství viru tisíckrát vyšší než u původní varianty, uvedla stanice CNBC.

Biden: Pandemie už je to jen pro neočkované

Amerika

Denní počty nákaz v celých USA rostou asi tři týdny a stále jsou výrazně nižší než na vrcholu zimní vlny epidemie. Některé státy už ale evidují hodnoty blízko těch rekordních a podle šéfky amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenskyové se ”některé nemocnice v některých oblastech” dostávají na hranici svých možností. Počet hospitalizovaných stoupl za týden o 32 procent, uvedla Střediska pro kontrolu a prevenci.

Delta je jedním z nejnakažlivějších respiračních virů, varují v USA

Amerika

Nakažení v Bílém domě

Bílý dům odmítl v pátek zveřejnit, kolik je nakažených mezi jeho očkovaným personálem poté, co se objevil případ nakaženého očkovaného poradce. Podle tiskové mluvčí Bílého domu Jen Psakiové veřejnost tuto informaci nepotřebuje, i když na počet dostala opakovaný dotaz uvedl deník USA Today.

Zmínila, že u očkovaných je průběh mnohem mírnější: „Jak řekli mnozí zdravotní experti, očkovaní jsou ochráněni před vážným průběhem.”

Postižený jih

Nápor zažívají nemocnice na Floridě, odkud je za pátek hlášeno 27 500 nových případů nákazy. Po čtvrtku tam evidovali 6249 hospitalizovaných pacientů s covidem-19, což byla skoro pětina bilance pro celé USA, ačkoli obyvatelé tohoto jihovýchodního státu tvoří asi patnáctinu americké populace. V pátek také Florida ohlásila 148 nových úmrtí souvisejících s koronavirem, což byl nejvyšší denní součet od března.

Problémy mají i další jižní státy jako Louisiana, Arkansas a Nevada, kde je proočkovanost obyvatelstva výrazně pod americkým průměrem. Louisiana na konci pracovního týdne evidovala za posledních sedm dní 52 potvrzených nákaz na 100 000 obyvatel, což z ní činilo oblast s jedním z nejvyšších výskytů infekcí na celém světě. První dávku tam dostalo jen 65,9 procenta lidí nad 12 let, přičemž celonárodně je to 65,9 procenta.

Nejmenší podíl plně naočkovaných obyvatel hlásí ze všech amerických států Alabama, která také eviduje prudký růst statistiky nakažených. „Nové případy covidu jsou kvůli neočkovaným lidem,” řekla v pátek místní republikánská guvernérka Iveyová. Obyvatele, kteří si zatím z jakýchkoli důvodů nenechali vakcínu proti covidu-19 podat, poměrně tvrdě kritizovala a vzkázala jim, že si vybírají „hrozný životní styl” a že nastal čas „vinit neočkované“. „Udělala jsem všechno, co umím. Můžu vás k něčemu pobízet, ale nemůžu vás donutit, abyste se o sebe starali,” prohlásila.

Podle amerického hlavního chirurga Viveka Murthyho je 97 procent hospitalizovaných neočkovaných a 99,5 procenta nových úmrtí připadá na neočkované. Proto se aktuální vlna označuje za pandemii mezi neočkovanými.

Reklama

Výběr článků

Načítám