Hlavní obsah

Nemocnice v pohotovosti. Koronavirem se může nakazit 96 milionů Američanů

Nemocnice ve Spojených státech se připravují na boj proti koronaviru. Podle uniklých dokumentů Asociace amerických nemocnic (AHA) se očekává, že vir Sars-CoV-2 připraví o život 480 tisíc Američanů, infikuje 96 milionů a téměř pět milionů pacientů skončí kvůli nemoci Covid-19 v nemocnici, uvedl v sobotu Daily Mail.

Foto: David Ryder, Reuters

Muž s rouškou a stetoskopem před v americkém městě Kirkland

Článek

Pokud by se tyto prognózy potvrdily, byl by koronavirus desetkrát horší než chřipka, dodává list.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Doktor James Lawler ze zdravotního střediska Nebraské univerzity na přednášce AHA řekl, že nemocnice se nyní musí rychle připravit, aby snížily počet obětí v USA.

Svou tezi může podpořit čísly. V době přednášky, která se uskutečnila na konci minulého týdne, hlásily Spojené státy 60 případů nakažení a žádnou smrt. O týden později je v USA 335 případů a 17 úmrtí.

Nejvyšší riziko úmrtí je u lidí starších 80 let. Podle dokumentů, na které Daily Mail odkazuje, zemře necelých 15 % Američanů v tomto věku. S nepříznivými prognózami přišel také profesor Harvardské univerzity Marc Lipsitch. „Do roka se koronavirem nakazí 70 % populace,“ tvrdí.

V Německu zabije koronavirus až 280 tisíc lidí, tvrdí vědec

Koronavirus

Americký prezident Donald Trump tvrdil, že koronavirus představuje pro Američany nízké riziko. Přesto vyčlenil na boj proti viru 8,3 miliardy dolarů (zhruba 186,7 miliard korun).

Ve Spojených státech se nemocí Covid-19 dosud nakazilo 335 lidí, 17 z nich zemřelo. Celosvětově se virem infikovalo přes 104 tisíc lidí. Více než polovina z nich se ale uzdravila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám