Hlavní obsah

Morales vede v bolivijských prezidentských volbách, v ulicích propukly protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Paz

V Bolívii propukly v pondělí večer protesty, když bolivijský volební soud oznámil po sečtení 95 procent hlasů, že dosavadní prezident Evo Morales patrně obhájí mandát již v prvním kole prezidentských voleb. Ještě v neděli tvrdil, že po sečtení 84 procent získal Morales 45,3 procenta a jeho soupeř Carlos Mesa 38,2. Pak zveřejňování výsledků na den pozastavil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v Bolívii během prezidentských volebVideo: Reuters

 
Článek

Soud po téměř 24hodinové přestávce sdělil, že po sečtení 95 procent hlasů má Morales 46,85 procenta, což by mu oproti 36,73 procenta pro Mesu zajistilo zvolení již v prvním kole. Podle bolivijského volebního systému totiž vedoucímu kandidátovi stačí v prvním kole hlasování vést o více než deset procentních bodů, aby se nemuselo konat kolo druhé.

Mesa nový průběžný výsledek odmítl. „Neuznáme tyto výsledky, které jsou součástí ostudného mistrovského podvodu, který staví bolivijskou společnost do situace zbytečného napětí. Věříme, že to občané nepřijmou,” řekl Mesa novinářům ve městě Santa Cruz.

Na několika místech Bolívie, včetně metropole La Pazu, následně vypukly nepokoje. Lidé protestovali zejména před regionálními středisky pro sčítání hlasů. Ve městech Sucre a Tarija Moralesovi odpůrci zapálili regionální pobočku volebního soudu.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Policie v Bolívii zasáhla proti zastáncům opozice v La Pazu.

Posun se také nelíbí pozorovatelům. Jedna skupina pozorovatelů oznámila, že změna je „dramatická a těžko se dá vysvětlit“.

„Doufáme, že výsledek konečného sčítání bude odpovídat vůli voličů, kterou vyjádřili v hlasování,“ uvedla Volební pozorovací mise Organizace amerických států (OAS). Dala tím najevo, že má pochybnosti.

Foto: Jorge Saenz, ČTK/AP

Bolivijský prezident Evo Morales

Mesa v neděli večer předběžný výsledek oslavoval a vyzval ostatní opoziční kandidáty, aby ho ve druhém kole podpořili. Morales nicméně prohlásil, že druhé kolo nebude, protože „věří v sílu venkova”, kde má silnější voličskou podporu než Mesa.

Bývalý odborový lídr pěstitelů koky Morales, který tento týden oslaví šedesátiny, stojí v čele Bolívie jako její první indiánský prezident od ledna 2006, a je tak nyní nejdéle vládnoucím latinskoamerickým prezidentem. Popularitu si získal zejména štědrými sociálními programy pro chudé, financovanými mimo jiné příjmy z exportu zemního plynu. Řady svých odpůrců Morales výrazně rozšířil v roce 2017, když s pomocí ústavního soudu prosadil zrušení omezení dvou mandátů pro volené funkce.

Foto: Juan Karita, ČTK/AP

Zastánci opozice demonstrují před Nejvyšším volebním soudem.

Reklama

Výběr článků

Načítám