Hlavní obsah

Ministr zahraničí USA Kerry poletí do Moskvy jednat o Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký ministr zahraničí John Kerry navštíví v nadcházejícím týdnu Moskvu, aby zde jednal o řešení krizí na Ukrajině a v Sýrii. Termín cest šéf americké diplomacie neupřesnil. Naposledy Kerry navštívil Rusko v květnu letošního roku. Mezitím Moskva na tento pátek svolala do Ženevy schůzku o Sýrii. Sejdou se Rusko, USA a OSN, uvedla agentura RIA Novosti.

Foto: Darren Ornitz, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho americký protějšek John Kerry

Článek

„Pokud jde o hledání řešení syrské krize, chovají se Rusové podle Kerryho konstruktivně. Rusko bylo konstruktivní v pomoci s tím, aby se (mírové) rozhovory ve Vídni konaly a aby byly úspěšné. Myslím, že chtějí politické řešení,” řekl šéf americké diplomacie podle serveru Voice of America.

Kerry se chce v nadcházejícím týdnu setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a svým protějškem Sergejem Lavrovem.

Jednání by se mělo konat ještě před možným jednáním o Sýrii v New Yorku, které Washington navrhuje uspořádat 18. prosince.

Další schůzka bude v Ženevě

Kerry s Lavrovem podle ruských médií už hovořili také o možnosti uspořádat novou schůzku o Sýrii, s účastí zástupce Spojených národů. Náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov následně oznámil, že se bude konat v pátek v Ženevě.

„Uspořádáme konzultace ve třístranném formátu – Rusko, USA a OSN,” citovala Gatilova agentura RIA Novosti. Ten také řekl, že jednání bude přítomen i zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám