Hlavní obsah

Šéf americké diplomacie Kerry jednal s Lavrovem o situaci v Sýrii

Americký ministr zahraničí John Kerry jednal v neděli se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem o vojenské účasti Ruska v konfliktu v Sýrii i o možných politických změnách v této zemi zmítané občanskou válkou. Uvedl to podle agentury Reuters vysoký představitel Spojených států, který si nepřál být jmenován.

Foto: Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (vlevo) a jeho americký protějšek John Kerry

Článek

"Byla to velmi důkladná výměna názorů ohledně vojenských a politických důsledků zvýšené angažovanosti Ruska v Sýrii," řekl tento představitel. Dodal, že současné jednání mělo připravit půdu pro pondělní setkání amerického prezidenta Baracka Obamy s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Lavrov údajně již před zhruba dvěma týdny vybídl USA ke koordinaci mezi ruskou a americkou armádou, aby nedošlo k "nezamýšleným incidentům" kvůli Sýrii, kde potvrdil přítomnost ruských vojáků.

Rusko je dlouholetým spojencem syrského prezidenta Bašára Asada. Moskva však tvrdí, že cílem posílení její vojenské přítomnosti v Sýrii není podpora Asada, ale boj proti Islámskému státu.

Lavrov v neděli podle agentury Interfax kritizoval Spojené státy za to, že pro akce proti Islámskému státu nepovažují za nutný souhlas Rady bezpečnosti OSN. "To zaručeně povede k porušení mezinárodního práva," prohlásil.

Oba ministři hovořili rovněž o situaci na Ukrajině. Lavrov prý Kerrymu představil ruské analýzy týkající se naplňování mírových dohod z Minsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám