Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Vítězství Trumpa není tragédie - Alex Švamberk

Novinky, Alex Švamberk

Překvapivé vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách je po brexitu další ukázkou nespokojenosti lidí s etablovanými politiky a panujícími strukturami. Opět také ukázalo, že vypovídací hodnota průzkumů je omezená, až na pár výjimek v nich Trump za svou soupeřkou Hillary Clintonovou dost zaostával.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Trend k odmítání zavedených struktur se v posledních letech projevoval stále silněji v podobě různých hnutí, často označovaných jako populistická, mnohdy však jen proto, že byla ochotna naslouchat lidem. Jak silný je odpor k zavedeným institucím, se letos ukázalo už na britských ostrovech, kde voliči dali navzdory nejistotám přednost odchodu z Evropské unie.

Nespokojenost s politickým establishmentem byla patrná už v amerických primárkách, a to v táborech obou politických stran. U republikánů je vyhrál navzdory odporu vedení strany miliardář a realitní magnát Donald Trump, který porazil ostřílené politiky v podobě Jeba Bushe nebo Marka Rubia, jenž měl reprezentovat novou generaci politiků. Také Hillary Clintonová v řadách demokratů čelila s notnými obtížemi vermontskému senátorovi Berniemu Sandersovi, jedinému skutečně levicovému politikovi, jemuž zpočátku nikdo nedával šance, nakonec však exministryni zahraničí pěkně šlapal na paty. Možná i nechuť jeho příznivců podpořit Clintonovou vedla k porážce demokratů, jimž se nedařilo sjednotit svůj elektorát.

Trump dokázal ustát i mnohá faux pas z prezidentské kampaně, v níž se třeba pustil do rodiny padlého amerického vojáka muslimského původu. I v ultrakorektní společnosti, která za sexuální harašení pomalu považuje vilný pohled, prostořeký miliardář překonal skandály kolem svých machistických výroků i obvinění ze sexuálního obtěžování, která vůči němu vzneslo hned několik žen.

Ukázalo se, že je tu ještě jiná Amerika, která mu to odpustila, neboť se nebál ukázat na problémy, které trápí běžné občany, ať už je to strach ze ztráty zaměstnání kvůli přílivu nelegálních migrantů z Latinské Ameriky, či z transferu výroby do asijských zemí s levnější pracovní silou. Trump těžil i z obav, že USA ztrácejí své výsadní postavení supervelmoci, když nejsou schopné ukončit války, které začaly. Na voliče zabralo jeho heslo: Udělejme Ameriku znovu velikou.

Naplnit sliby však bude složitější. Trump může těžko donutit firmy, aby přenesly výrobu zpět do USA, kde by byla dražší, nebo vrátit imigranty tam, odkud přišli. A USA už těžko budou unilaterální silou jako po rozpadu SSSR.

Bát se však Trumpa není potřeba, i když jeho vyjádření jsou občas šokující, či dokonce protichůdná. Trump si prošel showbyznysem a ví, jak zaujmout dav. Současně neztratil schopnost chladně kalkulovat. Bez toho by nemohl zvětšovat své realitní impérium.

Alex Švamberk

Novinář, spisovatel, hudebník, skladatel a performer, absolvent Strojní fakulty ČVUT v Praze. Nyní pracuje jako zahraniční redaktor serveru Novinky.cz. Specializuje se na válečné konflikty a oblasti Korejského poloostrova, Balkánu, ale i na Ukrajinu a Jižní Afriku. Dlouhá léta působil v médiích jako hudební recenzent, i nyní připravuje rozhovory se zahraničními umělci a píše kritiky na soudobou hudbu a nahrávky okrajových žánrů, jako je hard core, industriál a noise.

Je pravda, že mnohdy prodělal, některé projekty mu nevyšly, ale jiné byly úspěšné, nemá holý zadek, zůstal miliardářem. A své schopnosti prokázal, když zvítězil v primárkách, přestože si to významní republikánští politici nepřáli. Je možné, že nadále bude skřípat jeho spolupráce se spolustraníky a v Kongresu asi nebude mít snadnou pozici, což ale může fungovat jako dobrá brzda.

Reklama

Výběr článků

Načítám