Hlavní obsah

Vítězství Trumpa by nepříjemně pocítila Evropa i Česko, varují ekonomové

Novinky, tov, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případné vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa by kvůli jeho proklamovanému protekcionismu časem zřejmě negativně pocítila i Evropa a Česko, vyplývá z vyjádření ekonomických analytiků. Někteří se domnívají, že dopad na Evropu by byl dokonce bolestivější, než pro USA. Podle dalších by ochranářská opatření poškodila obě strany.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump

Článek

Trump obecně prosazuje zvýšení dovozních cel. Navíc by zřejmě podle odborníků  Trumpovo zvolení znamenalo konec jednání o obchodní dohodě mezi USA a EU (TTIP). Z té by přitom těžila i Česká republika.

„Na rozdíl od brexitu, kde bude více trpět Británie, bude v případě vítězství Trumpa trpět Evropa, která pocítí efekt 'trumpismu' více,” myslí si hlavní analytik společnosti Conseq Martin Lobotka.

Podle něj je Evropa jako celek mnohem otevřenější světovému obchodu (Německo je druhý největší světový exportér) a jakýkoliv příklon k protekcionismu, vedený Spojenými státy, se jí více dotkne. Stejně tak by podle něj mělo na Evropu větší dopad případné oslabení NATO.

Protekcionismus, ochranářství
Protekcionismus nebo ochranářství jsou termíny, které popisují upřednostňování a ochranu domácích výrobků, služeb a pracovníků před zahraniční konkurencí.Stojí v opozici k volnému obchodu, který američtí republikáni dlouhodobě prosazovali.

„Evropa by bezesporu také pocítila nárůst napětí spojeného s vyšší nejistotou hospodářské a zahraniční politiky Donalda Trumpa,” uvedl pro Novinky hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Přímé obchodní a investiční vztahy Česka a USA jsou podle Davida Marka ze společnosti Deloitte relativně malé. „Nicméně USA jsou stále největší ekonomikou světa a jakékoli její zakolísání pocítí celá globální ekonomika, včetně České republiky,” řekl ČTK.

Na ochranářství tratí obě strany

Další ekonomové vidí v ochranářské obchodní politice negativa pro obě strany. „Na protekcionistických tendencích a omezování volného obchodu vždy tratí obě strany,” řekl Novinkám ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

„V ekonomii najdeme jen málo témat, na kterých by se ekonomové shodli tak jako na prospěšnosti dělby práce a zní vyplývajícího obchodu pro zvyšování bohatství obou obchodujících stran,“ sdělil Novinkám analytik Martin Vlachynský z bratislavského Institutu ekonomických a společenských analýz (INESS).

Pokud by pro USA bylo prospěšné uvalit cla nebo daně na dovoz z Evropy či Mexika, pak by měla i Kalifornie zdanit dovoz z Nevady, domnívá se Vlachynský. „Buď nějaký princip funguje, anebo ne. Barva vlajky ho nemůže změnit,“ zdůraznil.

„Tak jako vyděláváme na tom, že si boty nemusíme vyrábět doma, ale někdo nám je vyrobí, tak budou USA prosperovat, když pro ně někdo vyrobí například klimatizaci,“ komentoval Vlachynský Trumpův výrok, že americké firmě Carrier zdaní klimatizační jednotky, které dováží z mexické továrny zpět do USA. [celá zpráva]

„Jakékoliv omezení obchodu bude znamenat okamžité snížení blahobytu pro obě strany,“ dodal Vlachynský.

Může ovlivnit i intervenci ČNB

Analytici upozorňují, že Trumpovy ochranářské předvolební sliby by musel schválit Kongres, který jim není zrovna nakloněn. Někdy jsou i v rozporu s dohodnutými pravidly Světové obchodní organizace (WTO).

Případná Trumpova výhra by ale podle Bureše měla pro Evropu i jiný významný efekt: „V případě vítězství Donalda Trumpa v kombinaci s vítězstvím republikánů v senátních volbách sázím na to, že by ECB nakonec byla nucena kvůli nejistotě na trzích natáhnout politiku kvantitativního uvolňování (pumpování eur do ekonomiky pomocí nákupů dluhopisů) o dalších 6 měsíců,” myslí si Bureš.

Taková politika ECB by přitom podle ekonomů zřejmě vedla ČNB k pozdějšímu ukončení intervencí proti koruně. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám