Hlavní obsah

Migranty zaháněli do Rio Grande jako dobytek

– Washington/Del Rio

Americké ministerstvo pro vnitřní bezpečnost zahájí vyšetřování záběrů příslušníků pohraniční stráže na koních, kteří zahánějí v Texasu do řeky Rio Grande migranty. Záběry vyvolaly velké pobouření, podle některých kritiků připomínají doby otrokářství na americkém jihu. Znechutily i Bílý dům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranty zaháněli do Rio GrandeVideo: Reuters

 
Článek

Na videu, které publikovala agentura Reuters, jsou vidět pohraničníci na koních a s klobouky na hlavě, kteří se snaží bránit migrantům v postupu. Najíždějí na ně koňmi nebo proti nim mávají volným koncem uzdy jako lasem a zahánějí je zpět do řeky.

„Viděla jsem některé z těchto záběrů. Neznám celý kontext, ale neumím si představit kontext, ve kterém by to bylo adekvátní. Nemyslím si, že by si kdokoli, kdo by tyto záběry viděl, mohl myslet, že jsou přijatelné nebo adekvátní,“ uvedla podle stanice BBC mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Trumpova hraniční zeď je děravá

Amerika

Některé ze záběrů pořídil fotograf AFP Paul Ratje. Zachycují Haiťany, jak přecházejí hranice sem a tam, aby získali jídlo. Při tom je blokují jezdci na koních.

„Někteří migranti začali utíkat, aby se dostali okolo jezdců, a jeden z pohraničníků ho chytil nějakého muže za tričko,“ uvedl fotograf.

Dodal, že pohraničník kolem muže kroužil na koni. Ratje se domnívá, že migrant, který držel v ruce boxy s jídlem, neutrpěl zranění. Dodal, že když se pak situace uklidnila, začali migranty pouštět.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Migranti pod mostem spojujícím Mexiko s USA u Del Ria

Šéf pohraniční stráže Raul Ortiz podle BBC řekl, že už začalo vyšetřování, zda byla reakce pohraničníků adekvátní. Dodal, že jeho muži působí v složitém prostředí, kde se pokouší odlišit migranty od pašeráků. Poznamenal, že nikdy nerostl počet migrantů tak rychle.

Vyšetřování možného překročení zákona spustí i ministerstvo pro vnitřní bezpečnost, uvedl jeho šéf Alejandro Mayorkas. Pro Fox News ale také uvedl, že takovým způsobem se dostávat do USA nelze.

Na hranici mezi Mexikem a USA dorazila letos mohutná vlna migrantů. V červenci tam bylo zadrženo poprvé po 21 letech přes 200 000 lidí. Nyní se pod mostem spojujícím Del Rio s mexickým Ciudad Acuña usídlilo na 13 000 Haiťanů, kteří si tam zřídili improvizovaný tábor.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Migranti z Haiti se vrací na mexický břeh Rio Grande, aby nebyli deportováni z USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám