Hlavní obsah

Trumpova hraniční zeď je děravá

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Monzunové deště poničily hraniční zeď mezi Spojenými státy a Mexikem, kterou nechal vystavět bývalý americký prezident Donald Trump. Nejméně šest bran poblíž města Douglas v Arizoně je doslova vyplavených, další jsou poničené.

Foto: Callaghan O'Hare, Reuters

Donald Trump navštívil hranici s Mexikem, v pozadí hraniční zeď, kterou nechal postavit.

Článek

Fotografie poškozené zdi pořídili redaktoři serveru Gizmodo. Na několika místech je zeď silně poničená letními monzunovými dešti a vypadá sotva neprůchodně, jak sliboval Trump.

Donald Trump, 45. prezident USA

Volby USA

Ještě loni, když byl Donald Trump ve funkci prezidenta Spojených států, ho přitom znalci varovali, že na některých místech bude muset brány hraniční zdi právě kvůli počasí otevřít.

Bouřky s sebou totiž přinesou nejen tuny vody, ale také kameny, sedlinu, větve stromů a další úlomky, které zeď poškodí.

Trump ale jejich varování nedbal. Některé brány 1128 kilometrů dlouhé zdi by pak totiž byly měsíce nehlídané, což mohlo vést k častější nelegální migraci, které se hlava Bílého domu snažila zabránit.

Trumpa vybučeli vlastní příznivci. Řekl jim, ať se nechají očkovat

Amerika

Trumpově zdi uškodily ještě další proměnné. Letošní letní sezona byla v Douglasu mimořádně deštivá, stavba zdi navíc byla uspěchaná a podle některých nařčení dokonce obešla všechny environmentální regulace.

V lednu letošního roku aktuální prezident Joe Biden konstrukci zdi pozastavil a nařídil revizi nákladů. V dubnu pak ministerstvo obrany oznámilo, že ruší všechny kontrakty vyplácené na zeď z fondů armády, což schválila Trumpova administrativa.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

„Nikdo nestaví zdi lépe než já. Bude to velká zeď. Neprůchodná, mohutná, vysoká, silná, krásná,“ tvrdil Trump před šesti lety během své prezidentské kampaně s tím, že bariéra zabrání nelegální migraci z Mexika do Spojených států.

Reklama

Výběr článků

Načítám