Hlavní obsah

Latinskou Ameriku kosí další vlna covidu: Vidíme umírat lidi ani ne do týdne, hlásí lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Argentina zavádí od soboty přísnou karanténu, která potrvá až do konce května. Důvodem je prudký nárůst nových případů nákazy koronavirem, jejichž počet už tři dny přesahuje 35 000. Oddělení JIP jsou přeplněná, nakažení na nich umírají často do týdne a jsou mezi nimi mladší lidé. Covid-19, který je v Evropě na ústupu, se tak znovu šíří nejen z jižní Asie do Jihovýchodní, ale i v Latinské Americe, kde vrcholí podzim.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Pohřeb oběti covidu-19 v Buenos Aires

Článek

„Vidím lidi umírat ani ne do týdne. Mladí pacienti nereagují na léčbu. Dáte jim kyslík, uděláte s nimi potřebné cviky, otočíte je obličejem dolů, obličejem nahoru, ale nefunguje to. A jsou i další pacienti, jejichž hladina nasycení krve kyslíkem není tak špatná, ale stejně umírají,“ řekla lékařka z oddělení intenzivní péče v Buenos Aires Vanina Edulová.

S posledními čísly můžeme během deseti dnů očekávat naprostou katastrofu.
Vanina Edulová, lékařka z Buenos Aires

Ještě na začátku března přitom země evidovala denně okolo 5000 nově nakažených. Toto úterý to už však bylo dokonce 39 652, ve čtvrtek pak 35 884.

Stoupá i počet obětí: v úterý zemřelo za den 745 osob, ve čtvrtek pak 434. V zemi se už nakazilo celkem 3,447 milionu lidí, 72 699 z nich dosud zemřelo. Argentina se tak v počtu nových případů blíží v přepočtu na sto tisíc obyvatel Indii a Brazílii a v počtu obětí je na tom spolu s Brazílií nejhůře.

Zdravotnictví na hraně

„S posledními čísly můžeme během deseti dnů očekávat naprostou katastrofu,“ dodala Edulová. „35 000 nových případů znamená 1500 lidí na intenzivní péči za deset dní. A já nevím, kam je dám.“

V hlavním městě a argentinských provinciích Buenos Aires, Córdoba a Neuquén je už nyní obsazeno 90 procent lůžkové kapacity na JIP. Jak ale dodala: „ Je jedno, kolik dalších postelí přidají na oddělení, čelíme kolapsu, protože není dost doktorů. Někteří moji kolegové zemřeli na covid, další trpí depresemi nebo se pokusili o sebevraždu.“

Zažíváme nejhorší okamžik od počátku pandemie.
Alberto Fernandéz, prezident Argentiny

„Argentina je v situaci, kdy se zdravotnictví zhroutí. Naše nemocnice jsou přeplněné a slabým článkem v řetězu jsou jednotky intenzivní péče, které mají neadekvátní vybavení a nedostatečné lidské zdroje,“ uvedl šéf oddělení intenzivní péče na soukromé nemocnici Otamendi v Buenos Aires Arnaldo Dubin. „Znamením kolapsu je prudký nárůst mortality, v některých oblastech umírá 75 procent lidí na intenzivní péči.“

Asie čelí explozivnímu šíření koronaviru

Svět

„Zažíváme nejhorší okamžik od počátku pandemie,“ uvedl prezident Alberto Fernandéz. Země ale s úplnou uzávěrou váhala. Edulová si stěžuje také na přístup politiků, kteří podle ní využívají nespokojenosti lidí s omezeními: „Omezení od vlády jsou nedostatečná a navíc se plně nerespektují.“

V Latinské Americe převládla brazilská mutace 

Argentina však není jedinou zemí v Latinské Americe, která čelí nárůstu případů. V Brazílii se zastavil pokles nových případ a v Uruguayi se oproti minulému týdnu jejich počet zdvojnásobil, uvedla tento týden Panamerická zdravotní organizace (PAHO).

Také světová zdravotnická organizace (WHO) varovala v úterý, že čtyři z aktuálně nejpostiženějších zemí světa leží na americkém kontinentu - jde o Brazílii, USA, Argentinu a Kolumbii. A mladší pacienti nejsou vidět jen v Argentině, ale i v Peru, Brazílii a Kolumbii.

Napjatá je stále situace také v Brazílii. Tam sice počet nových případů za den oproti březnu, kdy jich bylo přes sto tisíc, poklesl, ale i tak tam bylo ve čtvrtek detekováno 82 039 nových případů, přičemž JIP jsou obsazeny stejně jako v Kolumbii z 90 procent.

Poklesl však počet obětí, ve čtvrtek zemřelo v Brazílii 2403 nakažených, přičemž začátkem dubna podlehlo nemoci za den i přes 4000 nakažených. V zemi evidují dosud celkem 15,9 milionu případů a 444 094 mrtvých.

Brazilské pandemické pandemonium, umírá osm z deseti intubovaných

Amerika

Duben byl nejhorším měsícem od začátku pandemie v Peru, uvedl novinář Dan Collyns pro americkou stanici NPR: „Přispělo k tomu více faktorů, ale myslím si, že hlavním je přítomnost brazilského kmene P.1 Vědci řekli, že není jen nakažlivější, ale také má vážnější průběh a je u něj vyšší množství opakovaných nákaz.“

V Limě už 24. března připadalo 40 procent sekvenovaných vzorků na variantu P.1, která se považuje za 1,7 až 2,4krát nakažlivější než původní a dokáže se zřejmě částečně vyhnout i obranné reakci organismu. U hranic s Brazílií připadá na P.1 až osmdesát procent případů, uvedl 20. května lékařský časopis British Medical Journal ve studii, jak brazilská varianta P.1 dominuje Jižní Americe.

Nepál se řítí do covidové katastrofy

Svět

I Chile a Uruguay, které zvládaly pandemii, nyní selhávají. Uruguay zaznamenala 22. dubna 22,17 úmrtí na sto tisíc obyvatel, což je byl rekord v Jižní Americe. I když podle ředitele virové laboratoře v Uruguayi Rodneyho Coliny přispívá k šíření varianta P.1, hlavním důvodem je uvolnění striktních opatření.

Když se v březnu vymkla epidemie v Brazílii kontrole, jihoamerické země uzavřely své hranice a přerušily lety. Také se zrušila mezistátní sportovní utkání, ale varianta P.1 se dále šířila, protože se uvolnila omezující opatření uvnitř zemí. V Brazílii je problémem, že v zemi není zavedeno celostátní opatření proti šíření koronaviru, staví se proti tomu prezident Jair Bolsonaro.

Očkuje se pomalu

Nedostatečné je také očkování. Dvěma dávkami bylo očkováno dosud jen 4,7 procenta z 45 milionů Argentinců, jednu dávku dostalo 18 procent. V Brazílii dostalo obě dávky jen 7,8 procenta z 212 milionů obyvatel. „Distribuce vakcín není dost rychlá na zvládnutí nakažlivější a zřejmě i smrtelnější varianty,“ upozornil Michael Touchton z oddělení na zvládnutí covidu-19 v Amerikách na Miamské univerzitě.

Carissa Etiennová z PAHO varovala, že prudký nárůst nakažených je i v Kostarice, Panamě a v části Hondurasu a počet nakažených narůstá i v Bolívii a Francouzské Guyaně. Zdvojnásobil se podle ní o počet obětí na Bahamách, Haiti a Tridinadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám