Hlavní obsah

Brazilské pandemické pandemonium, umírá osm z deseti intubovaných

Alex Švamberk, Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janiero/Sao Paulo

Brazílie zažívá nejhorší vlnu pandemie, ve středu tam podruhé za sebou padl rekord v počtu obětí, když zemřelo 3829 lidí. Za týden tam zemřelo 18 164 lidí s covidem-19, během března pak 66 500, tedy dvakrát více než v tragickém loňském červenci, když neustále padaly rekordy v denním počtu obětí. Celkem země eviduje už 321 515 mrtvých. Přispívá k tomu vysoký počet úmrtí intubovaných pacientů, umírá jich osm z deseti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Brazílii se konají pohřby i v nociVideo: Reuters

 
Článek

„V historii Brazílie jsme nikdy nebyli svědky události, která by za 30 dní zabila tolik lidí,” řekl bývalý šéf zdravotní komise severovýchodního regionu země Miguel Nicolelis. Že v Brazílii umírá osmdesát procent lidí s covidem, kteří jsou intubovaní, uvedl Fernando Bozza z institutu biologických věd Fiocruz v Rio de Janeiru. Ve světě jich podle něj v průměru umírá asi polovina.

Není ale jasné, nakolik k vysokému počtu mrtvých přispívá nebezpečnost brazilské mutace P.1 a nakolik je to důsledkem přetížení zdravotního systému. „Nedostatek léků, zdravotnického materiálu a postelí na jednotkách intenzivní péče mění situaci v chaos,“ uvedla pro New Scientist lékařka z Rio de Janeira Renata Pierattiová Buenová.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Převoz nemocného s podezřením na covid do nemocnice v Brasílii

V 18 z 27 brazilských států je obsazeno více než 90 procent lůžek na JIP a v sedmi dalších je to 84 až 90 procent těchto lůžek. V Sao Paulu zemřelo v nemocnicích v březnu 230 lidí, kteří čekali, až se uvolní lůžko na JIP. Podle Buenové někteří lidé umírají zbytečně i kvůli tomu, že chybí vycvičený zdravotnický personál.

V Brazílii se covid vymkl kontrole, zdravotnický systém se hroutí

Amerika

Navzdory nedostatečné sekvenaci vzorků viru, pomocí níž se dá určit, jaká varianta či kmen napadly nemocného, je pravděpodobné, že za aktuální vlnou je právě mutace P.1. Už se ukázalo, že v řadě oblastí dominuje. „Musíme vážně zvažovat, že P.1 způsobila aktuální nárůst čísel,“ řekl Nuno Faria z Imperial College v Londýně.

Nová mutace

V Riu se však objevila i zcela nová varianta, která je podobná jihoafrické, oznámil ve středu Dismas Covas, který stojí v čele institutu Butantan. „Je to varianta podobná té z Jižní Afriky, ačkoli tu není žádná informace o cestě nakaženého tam nebo o jeho kontaktu s někým, kdo byl v Jižní Africe,“ uvedl Covas a dodal, že „existuje možnost, že je to vývoj naší P-1 směrem k mutaci z Jižní Afriky“.

V Brazílii hlásí rekordní počet obětí. Zaveďte lockdown, tlačí na nového ministra

Amerika

Odborníci opakovaně varovali, že nekontrolované šíření usnadňuje vznik nových mutací, Brazílie ovšem navzdory naléhání expertů nikdy nezavedla tvrdá omezení. Staví se proti nim prezident Jair Bolsonaro, který kritizuje lockdowny, že postihují ekonomiku a chudé. Místní politiky, kteří je zavedli, označuje za tyrany. Vázne i vakcinace, jednu dávku dostalo jen 6,4 procenta populace, zatímco v Chile je podáno 50,46 dávky na sto obyvatel. Ani středeční schválení už čtvrté vakcíny, té od firmy Johnson & Johnson, stav nezmění. První dávky dorazí až v srpnu.

Přibývá nakažených

Epidemická situace se přitom v Brazílii nadále zhoršuje. Ve středu bylo v zemi detekováno dalších více než 90 000 nakažených. Jen v týdnu mezi 21. a 27. březnem úřady ohlásily téměř 540 000 pozitivních nálezů na SARS-CoV-2. „Jsme v nejhorším okamžiku pandemie a vše naznačuje, že duben bude taky velmi zlý,“ řekla epidemioložka Ethal Macielová z Federální univerzity v Espirito Santu.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Záchranáři přivážejí člověka s podezřením na covid do nemocnice v Brasílii

Podle bývalého šéfa štábu pro koronavirus na severovýchodě Nicolelise by země mohla do července dosáhnout hranice půl milionu zemřelých. V Brazílii navíc nyní nastupuje zima, takže podle Nicolelise Brazílie čelí „naprosté bouři“. „To není hrozba jen pro Brazílii, ale pro celý svět,“ dodal.

Brazilská mutace viru ohrožuje celý svět, je mnohem nakažlivější

Amerika

Navíc se do nemocnic dostávají stále mladší lidé, řekl Raphael Guimarães z Fiocruzu. Zaskočil ho zejména počet hospitalizovaných ve věku mezi 30 a 59 lety: „Znamená to, že pandemie v Brazílii zasáhla mladší populaci.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám