Hlavní obsah

Kim napsal Trumpovi dopis, zve ho na návštěvu Pchjong-jangu

– Washington

Ve chvíli, kdy se rozhovory mezi Spojenými státy a Severní Koreou o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova nacházejí na mrtvém bodě, americký prezident Donald Trump dostal od severokorejského vůdce Kim Čong-una dopis. V něm zve šéfa Bílého domu k návštěvě Pchjongjangu, napsal deník The Guardian s odvoláním na své diplomatické zdroje.

Foto: Leah Millis, Reuters

Pracovní večeře amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una v Hanoji.

Článek

V dopise, který dorazil do Bílého domu třetí srpnový týden, Kim Čong-un píše o ochotě setkat se s Trumpem na dalším summitu. Bílý dům ani severokorejské úřady zatím tyto informace nijak nekomentovaly, píše deník.

Do Washingtonu byly během srpna zaslány už dva dopisy, připomíná deník The Guardian. O prvním, třístránkovém informoval na počátku srpna sám Trump. Označil ho „za velmi krásný“ a uvedl, že by se mohl se severokorejským vůdcem opět setkat.

Oba politici se od loňského roku sešli třikrát, aby projednali situaci kolem raketových a jaderných programů Severní Koreje. Výsledky setkání jsou velmi skromné. Severní Korea sice uvedla, že je ochotna koncem září obnovit rozhovory se Spojenými státy o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, vzápětí provedla několik zkoušek balistických raket krátkého doletu a při testu vypálila projektily z dalekonosného raketometu.

Reklama

Výběr článků

Načítám