Hlavní obsah

Každá intervence na Ukrajině bude něco stát, varoval Moskvu Obama

Aktualizováno

Bílý dům v pátek vyzval Rusko, aby respektovalo územní celistvost Ukrajiny, a varoval, že intervence by byla „vážnou chybou”. Americký prezident Barack Obama zároveň vyjádřil hluboké znepokojení nad informacemi o přesunech ruských sil na Ukrajinu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Bílý dům, jedna z nejznámějších washingtonských staveb a sídlo amerického prezidenta

Článek

"Jsme nyní hluboce znepokojeni zprávami o vojenských pohybech, které podniká Ruská federace na ukrajinském území," řekl Obama novinářům v Bílém domě.

"Jakékoli porušení ukrajinské suverenity a územní celistvosti způsobí hlubokou destabilizaci," dodal v krátkém vystoupení. Podle něj Spojené státy podpoří mezinárodní společenství s názorem, že "jakákoli vojenská intervence na Ukrajině bude něco stát".

Zatím neidentifikovaní rusky hovořící ozbrojenci v pátek obsadili vojenské letiště v krymském Sevastopolu a pohybují se i v blízkosti mezinárodní letiště v Simferopolu, správním středisku autonomního Krymu. [celá zpráva]

Mluvčí Bílého domu Jay Carney uvedl, že Spojené státy se snaží vyjasnit původ ozbrojenců. "Intervence by byla vážnou chybou," řekl.

Mluvčí Van Rompuye bez podrobností vydal prohlášení, podle něhož unijní prezident odpoledne mluvil s Putinem o finanční a bezpečnostní situaci na Ukrajině.

Podle Kremlu Putin telefonicky hovořil vedle Van Rompuye i s kancléřkou Merkelovou a britským ministerským předsedou Cameronem. "Je mimořádně důležité vyhnout se eskalaci násilí a co nejrychleji situaci normalizovat," uvedl Putin podle tiskové služby Kremlu.

Barroso volal Jaceňukovi

Cameronův úřad uvedl, že Putin se s britským premiérem shodl, že "všechny země musí respektovat územní celistvost Ukrajiny". Že tuto celistvost bude Rusko respektovat, slíbil už ve čtvrtek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov svému americkému protějšku Johnu Kerrymu. [celá zpráva]

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso v pátek telefonoval novému ukrajinskému premiérovi Arseniji Jaceňukovi, někdejšímu opozičnímu předákovi. Podle Evropské komise se i při tomto telefonátu hovořilo o potřebě "zabývat se nynějším napětím na Krymu prostřednictvím politického dialogu při zachování územní jednoty země".

Barroso uvedl, že příští týden opět na Ukrajinu pojede šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. Kromě toho se vydá na Ukrajinu tým Evropské komise, který bude posuzovat potřeby ukrajinské ekonomiky. Podobný tým se chystá do Kyjeva vyslat také Mezinárodní měnový fond.

Reklama

Související články

Ukrajinskou vládu vede premiér-kamikadze

Velmi nevděčné úkoly čekají Arsenije Jaceňuka. Toho ve čtvrtek parlament potvrdil ve funkci předsedy ukrajinské vlády. Je mu teprve 39, a stal se tak...

Kyjev se obrátil na Radu bezpečnosti OSN

Kyjevský parlament v pátek vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby svolala jednání o situaci na Ukrajině. Úřadující prezident Oleksandr Turčynov současně svolal...

Výběr článků

Načítám