Hlavní obsah

Kyjev se obrátil na Radu bezpečnosti OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kyjevský parlament v pátek vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby svolala jednání o situaci na Ukrajině. Úřadující prezident Oleksandr Turčynov současně svolal krizovou schůzku bezpečnostní rady země a odvolal náčelníka generálního štábu armády, uvedla agentura Reuters.

Foto: Reuters

Olexandr Turčynov v parlamentu

Článek

Ukrajinští poslanci se v apelu na Radu bezpečnosti odkazují na dohody z roku 1993, v nichž mezinárodní mocnosti potvrdily územní integritu Ukrajiny. Zároveň zákonodárci vyzvali Rusko, aby územní celistvost nepodkopávalo. Nový ministr zahraničí Andrij Deščycja podle ČTK už dal také najevo, že chce uzavřít asociační dohodu s Evropskou unií, kterou chtěla bývalá vláda, ale na poslední chvíli podpis odvolala.

Po pádu vlády proruského prezidenta Viktora Janukovyče odmítli etničtí Rusové na Krymu, který do poloviny minulého století patřil Moskvě, uznat nové vedení země, v němž zasedla dosavadní opozice. Za svého prezidenta považují nadále Janukovyče. Rusko zvažuje, že jim pošle finanční pomoc. [celá zpráva]

Moskva označuje převrat na Ukrajině za ozbrojenou vzpouru a uvedla v pohotovost svá vojska. Chce sice s novým ukrajinským vedením ekonomicky spolupracovat, ale současně varovala, že udělá vše, aby ochránila své krajany na Ukrajině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Proruští ozbrojenci obsadili mezinárodní letiště na KrymuVideo: Reuters

Domobrana etnických Rusů mezitím od čtvrtka obléhá krymský parlament a hlídkuje i u letišť v Simferopolu a Sevastopolu. Letiště střeží desítky uniformovaných mužů s automatickými puškami. Tvrdí, že chtějí zabránit v příletu jednotek, které by mohl povolat Kyjev. Letiště v Simferopolu nakrátko v noci dokonce obsadili, v nákladních autech sem dorazili už ve čtvrtek po 22. hodině.

Ukrajinský ministr vnitra označil akci za krok ruských vojáků z námořní základny v Sevastopolu. Moskva takové nařčení ale odmítla. [celá zpráva]

Janukovyčova náčelníka štábu odvolali

V pátek zasedne bezpečnostní rada Ukrajiny. Už se jí nezúčastní Jurij Iljyn, jehož prezident Turčynov odvolal z postu náčelníka generálního štábu armády. Iljyn byl ve funkci jen deset dnů.

Ruské obrněné transportéry na Krymu

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Reklama

Výběr článků

Načítám