Hlavní obsah

Ozbrojenci ovládli letiště na Krymu, Kyjev mluví o invazi

Simferopol
Aktualizováno

Proruští ozbrojenci posílili v pátek odpoledne svou přítomnost na vojenském letišti Belbek u Sevastopolu na ukrajinském Krymu. Podle agentury Interfax jich tam je několik stovek. První skupina letiště obsadila v pátek ráno. Už v noci se proruská domobrana nakrátko zmocnila mezinárodního letiště v Simferopolu, správním středisku autonomního Krymu. Ministr vnitra akce označil za okupaci a obvinil Rusko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Proruští ozbrojenci obsadili mezinárodní letiště na KrymuVideo: Reuters

 
Článek

"To, co se děje, považuji za ozbrojenou invazi a okupaci, která je v rozporu se všemi mezinárodními smlouvami a normami," komentoval dění na Krymu ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov.

Podle něj jde o akci ruských jednotek z námořní základny v Sevastopolu. Incidenty nazval také přímou provokací na území suverénního státu, zatím však podle něj nedošlo k žádným střetům.

Moskva Avakovova tvrzení odmítla. Ruští vojáci se podle ní na žádných podobných akcích nepodílí.

Podle zdroje Interfaxu je úkolem ozbrojenců na Belbeku "zabránit příletu některých bojovníků", údajně posil ze západní Ukrajiny.

Skupinu, která na vojenské letiště Belbek pronikla v pátek ráno, odpoledne posílili další ozbrojenci. Agentura Interfax uvedla, že na letišti je zhruba 400 mužů se zbraněmi. "Obsadili ranvej a pohyb všech letadel se zastavil," uvedl zdroj agentury.

V Sevastopolu má Rusko pronajatou námořní základnu.

„S bandity se budeme bít“

Padesátka neidentifikovaných ozbrojenců se už v noci na pátek zmocnila mezinárodního letiště v Simferopolu, správním středisku autonomního Krymu. Do rána ho opustila, ale v okolí letiště zůstali na hlídkách lidé v maskovacích uniformách, neprůstřelných vestách a s automatickými zbraněmi v rukou.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ozbrojený muž před letištěm v Simferopolu

Podle agentury AFP je na stráži desítka ozbrojenců, odmítajících hovořit s novináři, a také tucet civilistů.

"Všichni jsme dobrovolníci a jsme tu, abychom nedovolili přistát fašistům a radikálům ze západní Ukrajiny," prohlásil mluvčí této skupiny, bývalý policista. "Jestli dorazí nacionalističtí bandité, budeme se s nimi bít. Najdeme si zbraně, bude-li třeba," dodal mladý inženýr.

"Mysleli si, že tu vysadili ukrajinské parašutisty. Když se přesvědčili, že nic takového se nestalo, omluvili se a vzdálili," řekl o incidentu mluvčí letiště Igor Stratilati rozhlasové stanici Echo Moskvy a ujistil, že letiště pracuje normálně.

Foto: ČTK/AP

Ozbrojenci mezi lidmi před simferopolským letištěm

I podle agentury ITAR-TASS se přílety a odlety na mezinárodní letiště v Simferopolu odehrávají podle letového řádu.

Cestující na simferopolském letišti se netvářili nijak zvlášť vyděšeně, přítomnost stráží se zbraní v ruce je prý normální.

Proruské vedení novou vládu neuznává

Proruské komando už ve čtvrtek ráno v Simferopolu ovládlo místní parlament. Ten o několik hodin později odhlasoval vyhlášení referenda "o posílení autonomie" Krymu. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci proruských gard střeží budovu parlamentu v krymském Simferopolu

Sesadil také dosavadní krymskou vládu a schválil nový kabinet v čele s proruským aktivistou, který odmítá nový režim v Kyjevu a nadále uznává za ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, sesazeného parlamentem. Janukovyč podle moskevského rozhlasu již přiletěl do Rostova na Donu, kde má uspořádat tiskovou konferenci. [celá zpráva]

Z Krymu se množí zprávy o pohybech ruských ozbrojených sil, které mají pronajatou základnu v Sevastopolu. Ve čtvrtek byly zaznamenány přesuny ruských obrněných transportérů směrem k Simferopolu. [celá zpráva]

Ruské obrněné transportéry na Krymu

Kvůli situaci na Krymu stoupá napětí ve vztazích mezi Moskvou a Kyjevem, kde parlament ve čtvrtek vyslovil drtivou většinou hlasů důvěru nové vládě.  [celá zpráva]

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám