Hlavní obsah

Je mi to líto, řekl voják souzený za masakr Afghánců

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Americký voják souzený za loňskou vraždu 16 afghánských vesničanů se ve čtvrtek před soudem za masakr omluvil. Vyvraždění rodin s dětmi, k nimž vnikl ozbrojený domů uprostřed noci, označil za „zbabělý čin“.

Foto: ČTK/AP

Souzený voják Robert Bales

Článek

„Je mi to opravdu líto,“ vzkázal 39letý seržant Robert Bales rodinám, které kvůli němu přišly o blízké. „Kdybych mohl jejich příbuzné povolat zpět, udělal bych to v okamžiku. Lítost není dost dobré slovo, ale je mi to líto,“ dodal Bales před vojenským soudem v americkém státě Washington.

Otec dvou dětí Bales už v červnu přiznal svoji vinu, aby se tak vyhnul trestu smrti. Ve čtvrtek svůj čin označil za „zbabělý“ a o sobě prohlásil, že v době útoku byl „hromádka strachu a siláctví“.

V osudnou noc na 12. března loňského roku byl pod vlivem alkoholu a drog. Bales uvedl, že měl problémy a vztek na celý svět i na sebe.

Základnu v provincii Kandahár opustil bez povolení a rozpoutal teror ve dvou přilehlých vesnicích. Chodil dům od domu a v noční tmě střílel jejich obyvatele, většinou ženy a děti. Jedenáct obětí byli členové jediné rodiny, mezi nimi matka a šest jejích dětí.

Americká armáda vyplatila pozůstalým odškodné v souhrnné výši téměř milión dolarů (zhruba 19 miliónů korun).

Pokud Balese odsoudí na doživotí s možností propuštění, může se ocitnout na svobodě nejdříve za 20 roků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám