Hlavní obsah

Hovor Trumpa se Zelenským byl nepatřičný, vypověděl v Kongresu důstojník, který byl u toho

– Washington

Obsah červencového telefonátu amerického prezidenta Donalda Trumpa ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému byl nepatřičný. Při veřejném slyšení před výborem Sněmovny reprezentantů to řekl bezpečnostní představitel Bílého domu a expert na Ukrajinu Alexander Vindman.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Alexander Vindman v průběhu svého slyšení před výborem Sněmovny reprezentantů

Článek

Poradkyně viceprezidenta Mikea Pence Jennifer Williamsová zase uvedla, že jí hovor připadal „neobvyklý”, protože se týkal „domácí politické záležitosti”. Trumpův telefonát do Kyjeva stojí v centru vyšetřování, které může vést až k podání ústavní žaloby na prezidenta.

„Je nepatřičné, aby prezident Spojených států žádal cizí vládu, aby vyšetřovala amerického občana a politického oponenta,“ řekl podplukovník Vindman v úvodní řeči.

Znepokojení ohledně obsahu telefonátu, u kterého byl osobně přítomen, pak kvůli "smyslu pro povinnost" sdílel s nadřízenými.

Ukrytí záznamu hovoru na tajný server? Hanebné!

Při odpovědích na otázky pak Vindman řekl, že "neměl žádné pochyby" o tom, že Trump Zelenského v hovoru žádal o vyšetřování angažmá Huntera Bidena ve společnosti Burisma. Podle něj z telefonátu jednoznačně vyplývalo, že Ukrajina nemá v této záležitosti na výběr. Trumpova právníka Rudyho Giulianiho, který se angažoval v jednáních s Kyjevem, pak Vindman označil za "rušivý element".

Trump útočil na Twitteru na exvelvyslankyni na Ukrajině v průběhu její výpovědi před Kongresem

Amerika

Jako hanebné pak Vindman označil to, že přepis Trumpova červencového telefonátu byl uložen na přísně zabezpečený server. Uvedl, že právníci v Bílém domě zvažovali, jak nejlépe s materiálem kvůli jeho citlivosti naložit, a že přístup k němu měla jen malá skupina lidí, aby se předešlo únikům na veřejnost.

Hovor Trumpa se Zelenským poslouchala rovněž Williamsová, která posléze napsala zprávu pro Pence, že se uskutečnil. O obsahu telefonátu se ale s Pencem a ani s žádným z kolegů nebavila.

Whistleblower zůstává utajený

Vedle telefonátu kongresmany zajímala také porada v Bílém domě z 10. července. Vindman k ní uvedl, že slyšel, jak americký velvyslanec při EU Gordon Sondland zmínil jisté vyšetřování jako podmínku pro přijetí Zelenského v Oválné pracovně Trumpem. Vindman k tomu následně Sondlandovi řekl, že taková podmínka je nevhodná a vůbec nesouvisí s bezpečnostní politikou USA.

Kongresman Devin Nunes, který je nejvýše postaveným republikánem ve výboru, se pokusil Vindmana přinutit říct, kdo mohl informace o telefonátu Trumpa se Zelenským vynést na veřejnost. Nakonec zasáhl demokratický předseda výboru Adam Schiff, aby dosud neznámou identitu takzvaného whistleblowera ochránil. K tématu se vrátil republikánský kongresman Jim Jordan, který se zeptal, zda Vindman nějaké informace nezveřejnil. "Nikdy jsem to neudělal a nikdy bych to neudělal. Je nesmysl, že bych to udělal," odpověděl.

Rodina podplukovníka Vindmana pochází z Ukrajiny, on sám se narodil v Kyjevě, ale od čtyř let žije v USA. Je respektovaným veteránem, kteý sloužil v mnoha amerických misích, za nasazení v Iráku, kde utrpěl zranění, byl vyznamenán Purpurovým srdcem.

Prezident se drží zpátky

Trump prozatím na twitteru úterní výpovědi nekomentoval, jako tomu bylo v případě Yovanovitchové. Na okraj zasedání kabinetu novinářům řekl, že část slyšení sledoval a že dění považuje za skandální. Je prý ale na Američanech, aby si sami na věc udělali názor. Reagoval také Bílý dům, který ještě před přísahou svědků rozeslal podle AP na Trumpovu obranu novinářům pět e-mailů. Trumpova mluvčí Stephanie Grishamová na twitteru napsala, že zatímco demokraté volají po impeachmentu, Bílý dům poskytuje rozhovory o prezidentově vyrovnané obchodní agendě.

Veřejná slyšení ve sněmovně, která navazují na výpovědi za zavřenými dveřmi, začala před týdnem ve středu, kdy vypovídali americký chargé d'affaires v Kyjevě William Taylor a náměstek ministra zahraničí George Kent. V pátek pak se svědectvím vystoupila bývalá americká velvyslankyně na Ukrajině Marie Yovanovitchová.

Možná půjdu před Kongres, vypálil Trump

Zahraniční

Výpovědi diplomatů, úředníků a představitelů administrativy mají vnést jasno do toho, zda Trump překročil pravomoci, když Ukrajinu vyzýval k vyšetřování svého politického rivala Joea Bidena a jeho syna Huntera.

Demokratičtí kongresmani zvažují, zda s prezidentem zahájí proces takzvaného impeachmentu, který může vést k jeho sesazení z funkce. Trumpovo sesazení se ale zdá být nereálné vzhledem k republikánské převaze v Senátu, druhé kongresové komoře, která podle ústavy vynáší konečný verdikt.

Reklama

Výběr článků

Načítám