Hlavní obsah

Hovor, který může stát Trumpa křeslo: Podle přepisů tlačil na Zelenského, aby prověřil Bidena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američtí demokraté po měsících váhání vypustili džina z láhve. Sněmovna reprezentantů začne s přípravou ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa, oznámila šéfka dolní komory parlamentu Nancy Pelosiová. Důvodem je jeho telefonát s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, v němž měl tlačit na to, aby Kyjev začal vyšetřovat syna Joea Bidena. Ten je zatím favoritem demokratů do prezidentských voleb proti Trumpovi.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Bílý dům ve středu zveřejnil hrubý přepis hovoru, a to údajně se souhlasem Kyjeva, i když Zelenskyj řekl, že rozhovor s Trumpem považuje za „soukromý a důvěrný“.

Ze zveřejněné transkripce telefonátu vyplývá, že Trump Zelenskému řekl, že USA vůči Ukrajině byly „velice laskavé“, a v té souvislosti Kyjev žádal o „laskavost“: aby dal znovu prověřit kauzu Bidenova syna. Trump ukrajinskému prezidentovi také řekl, že mu ohledně této věci zavolá jeho právník Rudy Giuliani a ministr spravedlnosti William Barr. Ten ale tvrdí, že jej Trump o nic takového nežádal.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Pětistránkové shrnutí telefonátu amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským, které zveřejnil Bílý dům

Trump v úterý oznámil, že zveřejní celý neredigovaný přepis hovoru z 25. července, nakonec ale Bílý dům vydal jen pětistránkové shrnutí telefonátu.

Trump nařkl Bidena z tlaků na vyšetřování

Trump v rozhovoru ukrajinskému prezidentovi řekl: „Biden všude chodil a chlubil se, že zastavil vyšetřování, tak jestli se na to můžete podívat... mně to zní příšerně”. Americký prezident se takto zmínil o nepodloženém obvinění, že se Biden snažil vměšovat do činnosti ukrajinského prokurátora, který vyšetřoval aktivity jeho syna Huntera.

„Můžeme tu říct hodně o Bidenovu synovi, že Biden zastavil stíhání, hodně lidí se o tom chce dozvědět, takže cokoliv byste mohl udělat s ministrem spravedlnosti, by bylo skvělé,” řekl americký prezident.

Nikdo nesmí stát nad zákonem.
Nancy Pelosiová, předsedkyně Sněmovny reprezentantů

Hunter Biden byl spoluvlastníkem ukrajinské energetické firmy v době, kdy byl jeho otec druhým mužem ve vládě prezidenta Baracka Obamy. Joe Biden potvrdil, že v roce 2016 pod pohrůžkou zablokování půjček naléhal na tehdejší ukrajinskou vládu, aby odvolala generálního prokurátora Viktora Šokina. Ten vyšetřoval pro podezření z korupce i firmu Huntera Bidena. Bývalý viceprezident ale řekl, že tlak na prokurátorův odchod nesouvisel s kauzou jeho syna, nýbrž s bojem USA proti korupci. Kontroverzního prokurátora Šokina provázela spíše pověst „zametače“ korupčních kauz a na jeho odvolání mělo tlačit vícero západních představitelů.

Demokraté zkusí Trumpa sesadit

Na obsah rozhovoru mezi Zelenským a Trumpem si v polovině stěžoval anonymní pracovník tajných služeb. Zároveň jde o klíčový důvod úterního rozhodnutí demokratické šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové zahájit proces přípravy ústavní žaloby, neboli impeachmentu, vůči prezidentu Trumpovi.

Foto: Alexander Drago, Reuters

Nancy Pelosiová, předsedkyně Sněmovny reprezentantů

Pelosiová tak rozehrála vysokou hru s velmi nejistou šancí na úspěch. Procedura impeachmentu by sice mohla vést až k odvolání prezidenta, vzhledem k převaze Trumpových republikánů v Senátu je ale takový scénář krajně nepravděpodobný.

„Nikdo nesmí stát nad zákonem,“ ohlásila Pelosiová s odkazem na nařčení, že Trump v rozhovoru se Zelenským tlačil na to, aby Kyjev začal vyšetřovat Bidenova syna. Šéf Bílého domu podle demokratky zradil „prezidentskou přísahu, národní bezpečnost i integritu voleb“ a „vážně porušil přísahu“.

Týrají mě, stěžuje si Trump

Bezprostřední Trumpova reakce byla emotivní. „Nikdy přepis telefonátu neviděli. Totální hon na čarodějnice!“ napsal na Twitteru. „TÝRAJÍ PREZIDENTA!“ dodal později s tím, že žádný americký prezident v historii nečelil tak špatnému zacházení.

Prezident chtěl Pelosiovou obměkčit
Hodiny předtím, než Nancy Pelosiová oznámila záměr demokratů sesadit Donalda Trumpa, snažil se ji prý americký prezident obměkčit. „Můžeme to ještě nějak vyřešit?“ ptal se údajně opoziční šéfky Sněmovny reprezentantů. „Ano, vyřiďte svým lidem, ať dodržují zákony,“ měla mu na to odseknout demokratka. O detailech telefonického rozhovoru mezi oběma politiky informovala stanice MSNBC s tím, že o nich před svými spolustraníky mluvila sama Pelosiová.

Přepis přitom neobsahuje konkrétní pohrůžku zastavení finanční pomoci USA Ukrajině, jak tvrdily některé dřívější informace. Trump už dříve potvrdil, že několik dní před telefonátem nařídil zmrazit 400 milionů dolarů na pomoc Ukrajině. Prezident však tvrdí, že neudělal nic špatného.

Hlasy po zahájení impeachmentu zněly z levicového křídla opozičních demokratů prakticky od Trumpova nástupu do úřadu. Argumentovali přitom zejména takzvanou ruskou kauzou. Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller přitom letos po dvou letech práce konstatoval, že Trump a jeho tým s Rusy ve volbách vědomě nespolupracovali, a ponechal otevřenou otázku, zda se prezident pokoušel mařit vyšetřování.

Demokratka otočila

Pelosiová tyto výzvy radikálnějších spolustraníků až dosud odmítala s tím, že je pro impeachment vhodná doba. Varovala, že jde o předem prohraný boj vzhledem k republikánské většině v Senátu, a dávala najevo obavy, že kontroverzní krok by mohl nakonec demokratům prohrát volby. Stejné přesvědčení dal najevo i Trump, když označil proces impeachmentu za „pozitivní“ pro svou osobu.

V USA zahájí kroky k sesazení Trumpa. Pozitivní, reaguje prezident

Amerika

Pelosiová ale zjevně svou kalkulaci změnila. Důvodem je zjevně měnící se nálada v její partaji, kde se po obviněních ohledně telefonátu se Zelenským na stranu impeachmentu začalo klonit stále více umírněných členů, kteří jej původně odmítali.

Po impeachmentu nikoho nesesadili
Impeachmentu dosud čelili dva prezidenti USA.
Andrew Johnson v roce 1868 kvůli sporům mezi jihem a severem.
Bill Clinton v roce 1998 kvůli křivé přísaze v aféře se stážistkou Lewinskou.
Oba hlasování zákonodárců ustáli.
Richard Nixon kvůli kauze Watergate v roce 1974 raději rezignoval sám.

Je pravděpodobné, že průlomový krok jí pomůže upevnit pozici uvnitř vlastní strany, je ale zároveň krajně nejisté, jak se to příští rok projeví ve volbách.

Pelosiová vzkázala, že šest sněmovních výborů, které Trumpovy kroky už prověřují, bude nyní koordinovaně postupovat směrem k impeachmentu. Nedala ale najevo, jak dlouho by měl celý proces trvat.

Proces impeachmentu obvykle začíná v právním výboru Sněmovny reprezentantů, ale může jej také zahájit zvláštní výbor. Seznam bodů obžaloby musí následně schválit prostou většinou Sněmovna reprezentantů a poté se žalobou zabývá Senát, který v tomto případě plní funkci soudu. Řízení v Senátu vede předseda nejvyššího amerického soudu a pro odsouzení se musí vyslovit dvě třetiny přítomných senátorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám