Hlavní obsah

V USA zahájí kroky k sesazení Trumpa. Pozitivní, reaguje prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Šéfka Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová oznámila, že zahájí proces přípravy ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa. Procedura může vést ke zbavení funkce hlavy Spojených států. Vzhledem k aktuální převaze Trumpových republikánů v Senátu to není příliš pravděpodobné.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Šéfka Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová

Článek

Trump v reakci na zprávy o prohlášení Pelosiové uvedl, že proces by byl pro něj „pozitivní“. Řekl, že demokraté v prezidentských volbách příští rok prohrají, pokud takzvaný impeachment zahájí. Též podle agentury DPA by zamítnutí obžaloby prezidenta v Senátu během prezidentské kampaně uškodilo demokratům ve volbách.

Nejnovější vývoj přichází na pozadí sporu kolem červencového telefonního hovoru Trumpa s jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Deník The Wall Street Journal minulý týden napsal, že šéf Bílého domu opakovaně naléhal na nového ukrajinského prezidenta, aby Kyjev vyšetřoval Huntera Bidena, syna Joea Bidena, který je jedním z favoritů demokratů na nominaci do prezidentských voleb.

Zveřejní přepis telefonátu

Trump podezření z naléhání na Zelenského kvůli vyšetřování Bidenova syna odmítá. V úterý oznámil, že ve středu nechá zveřejnit celý neredigovaný přepis hovoru.

Hunter Biden byl spoluvlastníkem ukrajinské energetické firmy v době, kdy jeho otec byl druhým mužem ve vládě amerického prezidenta Baracka Obamy.

Trump podle médií letos v létě žádal nového ukrajinského prezidenta Zelenského, aby Kyjev začal Bidenova syna vyšetřovat. V červencovém telefonátu údajně Trump osmkrát vyzval Zelenského ke spolupráci v této věci s jeho právníkem Giulianim.

Už v květnu se objevily informace, že Giuliani si chtěl na Ukrajině opatřit kompromitující informace na bývalého viceprezidenta Bidena, který je považován za největšího Trumpova soupeře v prezidentských volbách 2020.

Proces impeachmentu obvykle začíná v právním výboru Sněmovny reprezentantů, ale může jej také zahájit zvláštní výbor. Seznam bodů obžaloby musí následně schválit prostou většinou Sněmovna reprezentantů a poté se žalobou musí zabývat Senát, který v tomto případě plní funkci soudu. Řízení v Senátu vede předseda nejvyššího amerického soudu a pro odsouzení se nakonec musí rozhodnout dvě třetiny přítomných senátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám