Hlavní obsah

Haitského prezidenta zlikvidovalo komando Kolumbijců a Američanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Haitská policie identifikovala 28 členů komanda, které zavraždilo haitského prezidenta Jovenela Moïseho. Tvořilo ho 26 Kolumbijců a dva Američané haitského původu, uvedl v noci na pátek náčelník haitské policie Léon Charles. Dodal, že přinejmenším osm útočníků je stále na útěku a úřady po nich pátrají.

Foto: Pool, Reuters

Moise Jovenel, prezident Haiti

Článek

Policejní náčelník podle agentury AFP uvedl, že se zatím podařilo zadržet 15 Kolumbijců a dva Američany, policie tři Kolumbijce zastřelila a osm jich je ještě na útěku.

„Postavíme je před soud,” prohlásil Charles na adresu 17 zadržených podezřelých, které na tiskovou konferenci předvedli v poutech.

Prezident Haiti je po smrti, útok ozbrojenců zachytila kamera

Amerika

Mezi podezřelými podle agentury AP figurují dva s americkým občanstvím: James Solage, ten dříve pracoval jako tělesný strážce pro kanadské velvyslanectví, a Joseph Vincent. Pětatřicetiletý Solage je nejmladší z podezřelých, nejstaršímu je 55 let.

Atentát v rezidenci 

Atentát byl spáchán ve středu v prezidentově soukromé rezidenci v metropoli Port-au-Prince. Haitská první dáma, která při útoku utrpěla těžká zranění, byla podle amerických médií převezena do nemocnice v Miami.

Haitská policie zabila čtyři lidi podezřelé z vraždy prezidenta

Amerika

Vedení Haiti se po smrti prezidenta ujal premiér Claude Joseph, který vyhlásil na dva týdny výjimečný stav, na bezpečnost v zemi dohlíží armáda.

Selhání ochranky

Prokuratura v Port-au-Prince si kvůli atentátu předvolala představitele zodpovědné za bezpečnost hlavy státu. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na vyjádření šéfa prokuratury v haitském hlavním městě.

„Předal jsem ústřednímu ředitelství kriminální policie pověření vyslechnout všechny bezpečnostní agenty z okolí prezidenta Jovenela Moïseho,” řekl Bed-Ford Claude, vládní komisař v Port-au-Prince. Dva vyšší bezpečnostní představitelé zodpovídající za prezidentovu ochranu jsou předvoláni na 13. a 14. července.

Claude se pozastavil nad zjevnou pasivitou či nečinností ochranky hlavy státu. Prezident byl zlikvidován tuctem kulek ve svém domově uprostřed noci. „Strávil jsem celý den v prezidentově rezidenci a neviděl jsem, že by utrpěl kdokoliv z řad policistů, jen prezident a jeho manželka. Pokud jste zodpovídali za prezidentovu bezpečnost, kde jste byli? Co jste udělali, aby prezident unikl tomuto osudu?” ptal se Claude.

Krize na Haiti

Moïse čelil během své vlády řadě protivládních protestů kvůli zhoršující se ekonomické situaci i nepotrestané zpronevěře státních peněz za bývalého vedení země.

Gang na Haiti unesl devět lidí včetně francouzského kněze a jeptišky

Amerika

Jeho zavraždění ohromilo zemi potýkající se s největší chudobou, násilím a politickou nestabilitou na západní polokouli. Inflace a násilí gangů vzrostly, část se jich živila unášením lidí včetně cizinců kvůli výkupnému, jídlo a palivo se staly vzácnějšími. Zhruba 60 procent Haiťanů vydělává méně než dva dolary denně. Haiti se stále úplně nevzpamatovalo z ničivého zemětřesení z roku 2010 a hurikánu Matthew v roce 2016, připomněla agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám