Hlavní obsah

Gang na Haiti unesl devět lidí včetně francouzského kněze a jeptišky

Port-au-Prince

Zločinecký gang na Haiti unesl v neděli devět lidí, včetně dvou Francouzů, informovala v noci na pondělí agentura AFP s odvoláním na haitskou biskupskou konferenci. Mezi unesenými je i pět kněží a dvě jeptišky.

Foto: Andres Martinez Casares, Reuters

Demonstrace na Haiti

Článek

Únosci požadují milion amerických dolarů (asi 22 milionů Kč), uvedla agentura EFE. S odvoláním na anonymní zdroj také napsala, že vládní činitelé jednají s únosci o propuštění zadržovaných. Francouzskými občany mezi unesenými je jeptiška a kněz.

Únos se odehrál v neděli ráno v obci Croix-des-Bouquets, asi 13 kilometrů od haitské metropole, kde na konci února uteklo čtyři sta trestanců z místní věznice. Při hromadném útěku, který rovněž dokládá sílící vliv gangů v oblasti, zemřelo 25 lidí, včetně ředitele věznice, několika policistů i místních obyvatel.

Počty únosů v tomto chudém karibském státě, zmítaném několik let protivládními protesty, v posledních měsících výrazně vzrostly. Ozbrojené gangy unášejí kohokoli – pouliční prodejce, studenty, policisty, jeptišky, kněze. Stovky lidí před narůstajícím násilím utíkají do sousední Dominikánské republiky.

Politická krize na Haiti

Kromě násilí a chudoby zmítá Haiti v posledních měsících i politická krize. Opozice začátkem února jmenovala svého prozatímního prezidenta, protože podle ní skončil mandát současné hlavy státu Jovenela Moiseho. Ten ale tvrdí, že mu mandát končí až za rok; v tom s ním souhlasí i USA či Organizace amerických států (OAS). Vláda se nyní snaží uspořádat referendum o změně ústavy, které plánuje na červen. V září by se v zemi měly konat prezidentské a parlamentní volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám