Hlavní obsah

Haitská policie zabila čtyři lidi podezřelé z vraždy prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Bezpečnostní složky na Haiti zastřelily čtyři členy komanda, které podezírají ze středeční vraždy prezidenta Jovenela Moiseho. Další dvě osoby zadržely. Podle zahraničních médií to oznámil šéf tamní policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočníci zastřelili prezidenta Haiti. Záběry útoku komanda na rezidenci Video: Reuters

 
Článek

„Čtyři nájemné zabijáky jsme zabili, dva jsme dostali pod naši kontrolu. Tři policisty, kteří byli vzati jako rukojmí, jsme osvobodili,” řekl v televizi policejní šéf Léon Charles. „Policie s útočníky nadále bojuje. Zabijeme je, nebo je zajmeme,” dodal.

Atentát byl spáchán ve středu v prezidentově soukromé rezidenci v metropoli Port-au-Prince. Podle haitského velvyslance v USA za vraždou stojí profesionální komando, které vystupovalo jako agenti americké Agentury pro potírání narkotik (DEA). Z jakých popudů nebo na čí pokyny ozbrojenci jednali, zatím není jasné. Podle premiéra Claude Josepha mluvili španělsky a anglicky.

Prezident Haiti je po smrti, útok ozbrojenců zachytila kamera

Amerika

Moise čelil během své vlády řadě protivládních protestů kvůli zhoršující se ekonomické situaci i nepotrestané zpronevěře státních peněz za bývalého vedení země. V zemi také řádilo mnoho ozbrojených gangů. Část si jich vydělávala únosy bohatých lidí.

Na Haiti propustili tři unesené duchovní, francouzské vězní dál

Amerika

Haitská první dáma, která při útoku utrpěla těžká zranění, podle amerických médií již dorazila do nemocnice v Miami.

Vedení Haiti se po smrti prezidenta ujal premiér Claude Joseph, který vyhlásil na dva týdny výjimečný stav, na bezpečnost v zemi tak dohlíží armáda. S Josephem dnes hovořil šéf americké diplomacie Antony Blinken a zavázal se spolupracovat s haitskou vládou na zajištění míru a bezpečnosti v zemi, oznámilo americké ministerstvo zahraničí.

Atentát odsoudily USA i OSN

Americký prezident Joe Biden ve středu vraždu odsoudil, stejně jako generální tajemník OSN António Guterres.

Foto: Pool, Reuters

Rada bezpečnosti OSN čin také odsoudila a ve společném prohlášení vyzvala všechny strany, aby „zachovaly klid, byly zdrženlivé a vyhnuly se jakýmkoliv činům, které by ještě prohloubily nestabilitu”. Prohlásila rovněž, že pachatelé činu musí být předvedeni před spravedlnost. Rada bezpečnosti o situaci na Haiti bude ve čtvrtek mimořádně jednat za zavřenými dveřmi.

Dominikánská republika vzhledem k vývoji uzavřela hranici se svým sousedem a posílila v jejím okolí bezpečnost. Přes 380 kilometrů dlouhá hranice protínající ostrov Hispaniola, jejž spolu obě karibské země sdílejí, byla uzavřena s okamžitou platností, oznámily dominikánské úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám