Hlavní obsah

Na Haiti propustili tři unesené duchovní, francouzské vězní dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Tři ze sedmi katolických duchovních a řeholnic, unesených před více než deseti dny na Haiti, propustili únosci na svobodu, uvedla v pátek agentura AFP s odvoláním na mluvčího biskupské konference karibského státu. Mezi osvobozenými nejsou ani Francouzi, ani laici, upřesnil mluvčí Loudeger Mazile.

Foto: Reuters

PÁTEK: Skupina Haiťanů se modlí na ulici, kde žijí po zemětřesení, jež zasáhlo Port-au-Prince.

Článek

Skupina unesená 11. dubna se skládala ze čtyř místních kněží a jedné jeptišky z Haiti i jednoho duchovního a jedné řeholnice z Francie. Jeptišce je  okolo 80 let a francouzský duchovní, který již 30 let žije na Haiti, trpí cukrovkou. Uneseny byly i další tři osoby z řad příbuzných jednoho z haitských farářů.

Únosci požadovali milion dolarů výkupného (asi 21,5 milionu Kč). Policie má podezření, že za únosem stojí jeden z místních zločineckých gangů. Únos šokoval chudou zemi, ve které se většina obyvatel hlásí ke katolické víře, a vyvolal hlubokou politickou krizi.

Gang na Haiti unesl devět lidí včetně francouzského kněze a jeptišky

Amerika

Katolická církev v karibském státu pozastavila ve středu na tři dny své aktivity, aby tak protestovala proti únosům duchovních a jeptišek. Přerušení aktivit se týká také církevních škol a univerzit. Za osvobození unesených církev v uplynulých dnech pořádala mše. S tím míní pokračovat i v příštích dnech.

Katolická církev pozastavila na Haiti své aktivity kvůli únosům duchovních

Amerika

 Vlna únosů

Podle údajného vůdce únosců, který nahrál rozhovor s jednou místní rádiovou stanicí, byla již dříve jedna unesená osoba kvůli zdravotním potížím propuštěna. Za ostatní únosci požadovali výkupné. „Pokud je Haiti dnes v tomto stavu, tak je to kvůli Francouzům,” uvedl ohledně občanství některých unesených. Ostrovní stát byl do roku 1804 francouzskou državou.

Záplava únosů v hlavním městě a na venkově kvůli výkupnému svědčí i o rostoucí moci ozbrojených gangů. Šéf státu povolal nového premiéra, aby se pustil do vyhroceného problému.

Podle OSN je počet únosů na Haiti na vzestupu a během loňského roku se prakticky ztrojnásobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám