Hlavní obsah

Generál naznačil průlom: Na Ukrajinu mají brzy zamířit západní stíhačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aspen

Západní letadla by mohla brzy zamířit na Ukrajinu, řekl na bezpečnostním fóru v Aspenu náčelník štábu amerického letectva, generál Charles Brown. Jednalo by se o buď letadla vyrobená v USA nebo v jiných západních zemích.

Foto: Profimedia.cz

Generál Charles Brown

Článek

„Jsou tu americké stíhačky, jsou tu švédské gripeny, je tu eurofighter nebo (francouzský) rafale. Je tu několik různých platforem, které by mohly zamířit na Ukrajinu,“ odpověděl Brown na otázku reportérky NBC, jak to bude s letadly pro Ukrajinu.

Dodal, že je nepravděpodobné, že by Ukrajinci dostali MiGy, protože by pro ně bylo těžké získat z Ruska náhradní díly.

„Půjde o letadla, která nejsou ruské výroby, to bych ještě mohl říci. Nemohu však prozradit, jaká letadla to budou,“ dodal.

Ukrajinské letectvo zesílilo aktivitu, získalo další suchoje

Evropa

Jeho slova ukazují, že se mění pohled USA na dodávání bojových letadel na Ukrajinu. Server Politico zdůraznil, že Brownovo vyjádření naznačuje, že už se v NATO jedná o dodávkách letadel, i když to americká administrativa zpočátku odmítala.

V alianci přitom původně rezonovala otázka, zda by Západ měl na Ukrajinu vůbec nějaké stíhačky posílat.

USA Polsku poděkovaly, ale stíhačky na Ukrajinu poslat nechtějí

Evropa

O letadla měli Ukrajinci zájem hned od počátku ruského vpádu, když Západ odmítal vyhlášení bezletové zóny nad napadeným státem.

USA pak bránily poslání MiGů-29 z Polska výměnou za rychlejší dodávku amerických strojů. Na Ukrajinu šly jen vyřazené MiGy-29 z Moldavska, které ale mohly posoužit spíše jako zdroj náhradních dílů.

Server Ukrajinska pravda v té souvislosti připomněl slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z 16. července, kdy zmiňoval, že Spojené státy vyčlenily v rozpočtu na obranu částku miliardu dolarů (přes 24 miliard Kč) na pomoc Ukrajině, která má zahrnovat i výcvik ukrajinských pilotů.

Na Ukrajinu se z USA dostaly MiGy-29, které byly původně moldavské

Evropa

Návrh rozpočtu už schválila Sněmovna reprezentantů.

Podle listu The New York Times je na výcvikový program ukrajinských pilotů schváleno dodatečně 100 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám