Hlavní obsah

Dohoda o jádru, nebo nové sankce, pohrozil Íránu americký Senát

– Washington

Pokud jednání o íránském jaderném programu nepovede do konce měsíce k rámcové dohodě, Senát amerického Kongresu odhlasuje zákon o zpřísnění protiíránských sankcí. Na tiskové konferenci ve Washingtonu to v úterý řekl vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell. Pokud dohody dosaženo bude, schválí senátoři zákon, který její platnost podmíní souhlasem Kongresu.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Vůdce republikánské většiny v Senátu USA Mitch McConnell

Článek

"Další silná dávka sankcí bude správným lékem, pokud žádná dohoda nebude," prohlásil McConnell.

Bude-li dohody dosaženo, schválí poslanci zákon, který uloží prezidentu Baracku Obamovi, aby text smlouvy nechal schválit v Kongresu. Obama už dříve prohlásil, že bude oba případné zákony vetovat.

Jednání šesti světových mocností s Íránem bylo v pátek přerušeno a pokračovat má tento týden. V poslední době bylo podle západních diplomatů dosaženo značného pokroku, k uzavření dohody má stav jednání prý ale ještě dost daleko.

Klíčovým tématem zůstává otázka, v jakém rozsahu může Írán vyrábět obohacený uran, který je nezbytný pro palivo jaderných reaktorů, ale umožňuje i výrobu atomové bomby.

Mocnosti původně chtěly, aby se Írán technologie obohacování vzdal úplně, teď pouze usilují o jeho snížení na míru, se kterou ale Írán nesouhlasí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám