Hlavní obsah

Devatenáct let od 11. září a nepřítel Západu stále není poražen

Novinky, jem

V pátek uplynulo 19 let od série koordinovaných teroristických útoků na Spojené státy. Islámští radikálové tehdy s unesenými letadly narazili do vybraných citlivých cílů včetně Světového obchodního centra v New Yorku. Za jediný den povraždili 3 tisíce amerických civilistů na jejich vlastním území. Tím fakticky vyhlásili válku západnímu světu. Konflikt stále trvá. Kam se vyvinul?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z útoků z 11. září 2001 na Světové obchodní centrum v New Yorku a sídlo PentagonuVideo: Reuters

 
Článek

Americkým a spřáteleným zpravodajským službám se nedlouho po útocích z 11. září podařilo shromáždit indicie a důkazy vedoucí do Afghánistánu, konkrétně k džihádistické teroristické organizaci Al-Káida a jejímu vůdci Usámovi bin Ládinovi. Ten se rázem stal nejhledanějším mužem světa.

Tehdejší americký prezident George Bush mladší na útoky zareagoval vyhlášením globální války s terorismem a zahájením operace Trvalá svoboda. Její součástí byla i invaze do Afghánistánu, protože Al-Káida podle amerických zpravodajců využívala tamní základny hnutí Tálibán.

Foto: Profimedia.cz

Útok na Světové obchodní centrum v New Yorku.

Uplynulo devatenáct let. Usáma bin Ládin je mrtev (byť byl dopaden až po 10 letech) a Al-Káida jakožto centralizovaná organizace je ve stadiu rozkladu. To ovšem neznamená, že by Západ válku proti terorismu vyhrál. Bojiště se jen přesunula a změnila se i forma boje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na připomínku obětí útoků z 11. září 2001 vyvěsili z Pentagonu vlajku, na Bílém domě jsou stažené na půl žerdiVideo: Reuters

Francie zatkla muže, jenž připravoval druhé 11. září

Evropa

Zdrojem akutního nebezpečí pro západní svět není ani tak Asie nebo Blízký východ, ale Afrika. Konkrétně Somálsko a Mali, kde v rámci mise Evropské unie působí i čeští vojáci. V Mali operuje skupina Džamát nusrat al-islám wal-muslimin (JNIM), která je aktivní také v Nigeru a Burkině Faso. Prozatím se soustřeďuje na útoky proti západním vojákům (zejména Francouzům) v Sahelu a zapojuje se také do bojů s Islámským státem.

Němci vyhostili Maročana, který měl prsty v útocích z 11. září

Evropa

Nejobávanější odnoží Al-Káidy zůstávají somálské milice Aš-Šabáb. Kromě centrálního a jižního Somálska útočí i v sousedních zemích, zejména v Keni, kde při atentátech v letech 2013 až 2015 zabily přes 250 lidí. Nejzávažnější byly útoky na obchodní středisko v Nairobi a univerzitu v Garrise. V roce 2012 skupina slíbila věrnost Al-Káidě a deklarovala tak odhodlanost pokračovat v globálním džihádu.

Američané zabili největšího experta Al-Káidy na výbušniny

Blízký a Střední východ

Počítat je třeba i nadále také s teroristy z Jemenu – Al-Káidou na Arabském poloostrově. Ta sice utrpěla citelné ztráty a při nedávném útoku amerického dronu byl zabit její velitel, i nadále je ale aktivní v přípravě takzvaných osamělých vlků, tedy teroristů útočících na Západě na vlastní pěst.

Foto: Profimedia.cz

Útok na Světové obchodní centrum v New Yorku.

Reklama

Výběr článků

Načítám