Hlavní obsah

Crew Dragon dorazila na ISS, let trval 21 hodin

Mys Canaveral

Loď Crew Dragion společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty na palubě se v pátek brzy ráno připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Cesta z Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral v americké Floridě jí trvala 21 hodin, uvedla agentura AP.

Foto: Thom Baur, Reuters

Loď Crew Dragon startující z Floridy

Článek

Tři Američané – astronauti americké kosmické agentury NASA Raja Chari, Tom Marshburn a Kayla Barronová – a jeden Němec, astronaut evropské ESA Matthias Maurer, na oběžné dráze zůstanou do jara příštího roku.

Crew Dragon se ke stanici připojila 423 kilometrů nad východním Karibikem. Let kosmické lodi z floridského kosmodromu až k ISS byl plně automatizovaný, velitel lodi Chari a pilot Marshburn ale po celou dobu dohlíželi na funkčnost systému.

Crew Dragon odstartovala k ISS se čtyřmi astronauty

Amerika

Chari uvedl, že první pohled na USS ze vzdálenosti zhruba 30 kilometrů byl pro posádku chvílí plnou emocí. Šlo podle něj o „dost velkolepý pohled“. „Plující prostorem a zářící jako diamant,“ poznamenal Maurer. „Jsme všichni uchvácení, velmi nadšení,“ dodal.

Na ISS nové členy posádky přivítali dva Rusové a jeden Američan. Start rakety, původně plánovaný na konec října, byl totiž několikrát odložen kvůli špatnému počasí a rovněž blíže nespecifikovaným zdravotním potížím jednoho z astronautů. Ti se kvůli zpoždění na ISS nestihli vystřídat s další čtyřčlennou posádkou, která stanici opustila již v pondělí.

Šlo o třetí operační misi na ISS, kterou SpaceX pro NASA zajišťuje. Celkově je to popáté, co společnost Elona Muska vynesla lidi do vesmíru.

Reklama

Výběr článků

Načítám