Hlavní obsah

Brazilská vláda povolila těžbu v části Amazonského pralesa větší než Dánsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilská vláda povolila těžbu na dalším rozsáhlém území v Amazonii. Předpokládá se, že v severních státech Amapá a Pará na rozloze 46 000 kilometrů čtverečních jsou bohaté zásoby zlata a dalších kovů a minerálů. Vláda odráží kritiky slibem, že se těžba nedotkne devíti zákonem chráněných území.

Foto: Reuters

Amazonský prales

Článek

O zrušení ochrany na území větším než Dánsko nebo Estonsko rozhodl prezident Michel Temer svým výnosem, uvedly server BBC a agentura Reuters.

Těžaři i ministerstvo energetiky slibují, že se těžba vyhne chráněným lesům a rezervacím pro domorodce, ale kritici se bojí, že se jich přesto dotkne. Opoziční senátor Randolfe Rodrigues to označil za „největší útok na Amazonský prales za posledních 50 let“. Zástupce Světového fondu pro ochranu přírody (WWF) Maurício Voivodic upozornil, že těžba přivodí „demografickou explozi, odlesňování, zkázu vodních zdrojů, ztrátu biodiverzity a boj o půdu“ mezi domorodými etniky.

Úřady si od povolení těžby slibují víc peněz do místního rozvoje. „Cílem je přilákat nové investice, generovat bohatství, vytvořit pracovní místa a zajistit pro společnost příjem,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo a dodalo, že chce udržitelný rozvoj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám