Hlavní obsah

Izolovaný amazonský kmen se přiblížil k nelegálním těžařům, ukázaly nové snímky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilské úřady zveřejnily nové letecké snímky amazonského kmene, který žije v naprosté odloučenosti od světa. Fotografie ukázaly, že se původním obyvatelům daří, přestože na jejich území nelegálně expandují těžaři. Zřejmě se kmen dokonce rozrostl o několik rodin. Ochránci však varují, že ho těžaři stále existenčně ohrožují a neblahý dopad na něj mohou mít i vládní úsporná opatření.

Foto: Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara

Kmen Moxihatetemů se přestěhoval.

Článek

Nové snímky kmene Moxihatetema byly pořízeny po více než roce letos v září v rámci leteckého průzkumu nelegální těžařské činnosti v rezervaci Yanomami nedaleko hranic s Venezuelou.

Na severu Brazílie žije asi 22 tisíc lidí, řadících se do skupiny Yanomami. Bez kontaktu s okolním světem existují nejméně tři kmeny.

Foto: Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara

Kmen nyní žije ještě blíže k těžařům.

Pořízené záběry ukázaly, že komunita Moxihatetemů se zhruba stovkou členů se přestěhovala a postavila si kruhové tábořiště s přístřešky, které na obvodu plní i funkci ochranné zdi. I když se kmen přesunul ještě blíže k těžařům, zdá se, že se mu daří, a dokonce se zřejmě rozrostl o pár rodin.

Civilizační hrozba

To je podle Fiony Watsonové z organizace Survival International pozitivní signál, že ilegální pracovníci zatím život tohoto kmene nijak viditelně negativně neovlivnili. Může se to ale rychle změnit. Těžaři mohou nevědomky původní obyvatele nakazit různými chorobami, hrozí kontaminace vodních zdrojů rtutí, problémem jsou rovněž zbraně, které těžaři nemusí váhat použít.

Foto: Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara

Příslušníci kmene hrozili pozorovacímu letounu zbraněmi.

V minulosti se v Brazílii událo již několik útoků na původní obyvatele. Ten nejznámější, takzvaný masakr v Haximu, se odehrál v roce 1993. Horníci těžící zlato tehdy zavraždili 16 členů kmene náležícího také do skupiny Yanomami.

Foto: Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara

Kmen se po přestěhování možná i rozrostl.

Vláda dá méně peněz

Pátrací letoun, který snímky pořídil, sloužil jako předvoj vojenské a policejní operace, jejímž cílem je vytlačit ilegální těžaře z oblasti. Ochránci kmenů se obávají, že bez peněz na bránění prostředí domorodců se masivní těžba bude do oblasti stále vracet.

Ochrana původního obyvatelstva ze strany úřadů se snižuje, jelikož nový prezident Michel Temer přišel s rozpočtovými škrty.

Národní nadaci pro ochranu domorodců (Funai) podle informací britského deníku The Guardian zasáhly škrty hůře než jiné oblasti státní správy. Došlo ke snížení jejího rozpočtu o téměř 38 procent, Funai proto musela opustit v daném regionu svou základnu.

„Nemyslím si, že by si brazilský prezident Temer uvědomoval nebezpečí, kterému čelíme. Moxihatetemové jsou ohroženi, ale nejen oni. Jde o všechny kmeny v oblasti. Těžařů každoročně přibývá, nerespektují naše území a vláda jim musí v invazi do naší země zabránit,“ uvedl pro Guardian Davi Kopenawa Yanomami, prezident asociace kmenů Yanomami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám