Hlavní obsah

Brazílie přestala zveřejňovat souhrnná čísla nakažených

Brazilská vláda musí místní prokuratuře vysvětlit, proč přestala zveřejňovat souhrnná čísla nakažených koronavirem i souhrnné údaje o úmrtích. Ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje čísla pouze za „posledních 24 hodin“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hřbitov v brazilském Sao PauluVideo: Reuters

 
Článek

Souhrnný počet nakažených zveřejňují všechny země, i když většina lidí v něm zahrnutých je již uzdravena. Číslo dává alespoň přibližnou představu, jak moc se nákaza v té které zemi šíří.

Brazilská vláda tvrdí, že souhrnná čísla neodrážejí současnou situaci. V pátek ze stránek, kde se všechny statistiky zveřejňovaly, všechna čísla zmizela a několik hodin stránky oznamovaly, že „jsou v údržbě“. Nyní už jsou zveřejňována pouze čísla, u nichž se uvádí, že jsou za posledních 24 hodin.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Nově vykopané hroby pro oběti covidu-19 na hřbitově v Sao Paulu

Podle tajemníka ministerstva zdravotnictví posílaly jednotlivé regiony zkreslená čísla, aby získaly z rozpočtu více peněz pro obce. Statistiky označil za „fantazijní a zmanipulované”. Prokuratura žádá vysvětlení změny metodiky do 72 hodin, argumentuje právem na informace.

Denně 30 000 nově nakažených

Země je nyní druhou nejpostiženější koronavirem na světě. Zmíněné statistiky za 24 hodiny uvádějí už několik dní čísla nově nakažených pokaždé kolem 30 000. Počet mrtvých je vždy kolem 1000.

Příznivci brazilského prezidenta se dál schází v davech, na pandemii nevěří

Koronavirus

Brazílie v porovnání s jinými zeměmi velmi málo testuje, na milion obyvatel připadá podle serveru worldmeters.info 4700 otestovaných, například v USA je to 63 000 testů, v Česku 44 000 testů na milion obyvatel. Reálné počty nakažených jsou tak zřejmě mnohem vyšší.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Vera Lucia Souzaová se modlí za svého 47letého bratra, který zemřel na koronavirus v brazilském Sao Paulu.

Agentura Agencia Brazil připočtením starých a nově zveřejňovaných čísel uvedla, že v zemi je nyní 672 000 případů nákazy, uzdravených je 277 000, zemřelo 35 900 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Advokáti žalují brazilskou superšiřitelku

Brazilka, která se nakazila v Itálii a neinformovala o tom své služebnictvo, čelí žalobě. „Podali jsme na ni žalobu kvůli zabití z nedbalosti,“ potvrdila listu...

Výběr článků

Načítám