Hlavní obsah

Během kontroly na něj policista vypustil psa. Američan vysoudil milionové odškodné

Washington

Úřady města York v americkém státě Maine zveřejnily ve čtvrtek video, na kterém strážník Jonathan Rogers za pomoci vycvičeného policejního psa zpacifikoval místního pediatra Stephena Brennana při silniční kontrole. Událost se stala v září 2019, teprve minulý týden však soud rozhodl o tom, že za nepřiměřený zákrok musí město lékaři vyplatit 325 tisíc dolarů (bezmála 7 milionů korun) v rámci odškodného.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie nasadila při dopravní kontrole na řidiče psa. Muž za to dostal odškodné téměř sedm milionů korunVideo: YORK POLICE DEPARTMENT, AP

 
Článek

Zhruba týden po rozhodnutí o odškodném zveřejnily úřady záběry z incidentu. Rogers Brennana zastavil kvůli tomu, že měl muž problikávat auta dálkovými světly.

Po zastavení vozidla policista křičel na Brennana rozkazy, které muž většinou plnil až po několika upozorněních. Rogers pak muži nařídil, aby si lehl na zem pod pohrůžkou, že jestli tak neučiní, pošle na něj policejního psa. Na muže přitom mířil svou zbraní.

Policisté ignorovali loupež, protože zrovna chytali pokémony

Koktejl

Rogers Brennanovi celkem šestkrát přikázal, aby si lehl na zem. Pediatr si poté klekl na obě kolena. Strážník jej pak ještě jednou upozornil, aby si lehl, a následně z auta vyběhl policejní pes a zakousl se mu do nohy.

Policista následně chtěl muže spoutat a říkal mu, aby přestal klást odpor, zatímco do něj stále kousal policejní pes. Podle záznamu pes Brennana kousal přibližně 80 sekund, než jej policista odtáhl.

Policista v Ohiu na Silvestra bezhlavě střílel po rodině, natočil se u toho vlastní kamerou

Amerika

Na místo poté přijela ambulance a další strážníci. „Vypadá, jako kdybych z něj vymlátil duši, ale to jsem neudělal. Jen jsem vypustil psa,“ popisoval jim Rogers. Záchranáři ale uvedli, že měl Brennan také do krve poraněnou oblast kolem oka. Policista přiznal, že ho rukou do té oblasti jednou udeřil. Krvavá zranění měl ale větší v oblasti nohy, kde ho kousal pes.

Policie: Zásah byl v pořádku

Brennan byl později obviněn z toho, že se vzpíral zatčení. Obvinění ale bylo po šesti měsících smeteno ze stolu prokurátorkou Kathryn Slatteryovou. Policie v Yorku uvedla, že se Brennan choval jako agresor, rozhodnutí soudu o vyrovnání ale podle právního zástupce pediatra hovoří jinak.

Policejní honička skončila na golfovém hřišti, hráči nevěřili vlastním očím

Koktejl

„Rozhodnutí vypustit trénovaného policejního psa bylo jak nerozumné, tak zbytečné,“ uvedl právník Alexander Spadinger. Brennan utrpěl mnohačetná zranění, ze kterých se podle advokáta léčil měsíce. V prohlášení se uvádí, že byl pokousán na obou nohách a levé ruce, poraněný měl i hrudník a oko.

Starosta Yorku Steve Burns a policejní šéf Owen Davis tvrdí, že Rogers „dělal svou práci, aby udržel York bezpečným“. Proti Rogersovi vedla policie disciplinární řízení, na jeho zásahu ale neshledala nic neobvyklého, pouze mu domluvila, aby se příště vyhnul vulgárním slovům, které k Brennanovi směřoval. Rogers nadále zůstává v jejich službách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám