Hlavní obsah

Armáda USA, to je vtip, psal domů zklamaný Bergdahl před svým zmizením

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Voják Bowe Bergdahl, jehož o víkendu vyměnila americká vláda za pět předáků hnutí Tálibán, trpěl před tím, než padl do rukou afghánských vzbouřenců, zklamáním a deziluzí z poměrů v armádě. V posledním e-mailu rodičům z 30. června 2009 mimo jiné psal, že je to armáda lhářů, bláznů a šikanujících. Případ Bergdahl vyvolal v USA rozepře a Bílý dům byl v pondělí nucen omluvit se Kongresu, že před ním výměnu zajatců zatajil.

Foto: Patrick Sweeney, Reuters

Lidé v Bergdahlově domovském Hailey ve státě Idaho vítají jeho osvobození.

Článek

„Americká armáda, to je ten největší vtip, jemuž se musí svět smát. Je to armáda lhářů, bláznů a šikanujících, kteří ti vrazí kudlu do zad. Těch pár dobrých seržantů uteče pryč, jakmile můžou, a nám, vojínům říkají, ať to uděláme taky,“ psal rodičům Bergdahl krátce před tím, než v noci zmizel neozbrojený ze svého hlídkového stanoviště na východě Afghánistánu.

O pár hodin později už ho měli v rukou místní vzbouřenci, kteří ho pak zadržovali dalších pět let.

E-mail, který před čtyřmi lety zveřejnil magazín Rolling Stone, popisuje, jak tehdy nově zvolená strategie armády s cílem získat si sympatie u obyčejných Afghánců nemůže uspět. Mezi posilami byli podle Bergdahla lidé nespolehliví, s trestní minulostí a s problémy s drogami. Jeho jednotka byla demoralizovaná.

Bergdahl si stěžoval, že po odchodu tří dobrých velitelů nastoupil do velící funkce „jeden z největších srá..ů, domýšlivý starý blázen“.

Ani ostatní důstojníci u něj nestáli výše: „V americké armádě tě sejmou, když jsi čestný. Ale pokud jim lezeš do zadku, dovolí ti všechno, co chceš, a povýší tě.“

Poslouchej své svědomí, psal mu otec

Taková armáda nemůže na svoji stranu získat sympatie, zvláště když si o Afgháncích myslí to nejhorší. „Je mi to všechno líto. Ti lidé potřebují pomoci. Zatím jim ale nejnamyšlenější země na světě říká, že jsou hloupé nuly a nemají ani ponětí, jak se má žít,“ psal Bergdahl.

Uvedl také, že viděl, jak americký obrněnec srazil afghánské dítě. Bergdahlovi rodiče si myslí, že právě tento zážitek přiměl vojáka k odchodu od jednotky. Jeho otec mu na poslední e-mail odpověděl zprávou, kterou označil titulkem: „Poslouchej své svědomí“.

Případ Bergdahl po jeho propuštění rozdělil americkou společnost. Podle některých je to hrdina, podle jiných dezertér a zrádce. Kritici poukazují mimo jiné na to, že při pátrání po něm zemřelo šest amerických vojáků.

Bílý dům se omlouvá

Pod palbou kritiky je i prezident Barack Obama. Opozice ho kritizuje za to, že dal jednoho vojáka vyměnit za pět teroristů, čímž ohrozil životy mnoha dalších Američanů a nastavil nebezpečný precedens v případě jiných unesených. Bílý dům navíc vyjednával s afghánskými povstalci prostřednictvím Kataru tajně, bez vědomí Kongresu, čímž obešel zákon.

Omluvu pro to nenachází ani šéfka senátního výboru pro dohled nad tajnými službami Dianna Feinsteinová, která je přitom z řad Obamových demokratů.

„Je to překvapivé a děsivé, že se výměna uskutečnila bez konzultace, naprosto nebyl dodržen zákon. Jsme zděšeni,“ prohlásila.

Zákonodárci poukazují na to, že by Obama měl podle zákona přijatého loni v prosinci upozornit Kongres nejméně 30 dní před zamýšleným propuštěním osoby zadržované ve věznici Guantánamo. Právě zde bylo všech pět čelních tálibů, které Obama vydal, drženo.

Bílý dům se už Feinsteinové omluvil prostřednictvím pondělního telefonátu náměstka prezidentovy bezpečnostní poradkyně Tonyho Blinkena. V senátu se navíc ve středu uskuteční slyšení vládních zástupců k případu.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánec v Kábulu myje svého koně.

Někteří zákonodárci ovšem Obamu hájí. Podle demokratického senátora Carla Levina dal Obama loni v prosinci v písemném prohlášení na vědomí, že má ústavní pravomoci ke zrychlenému nakládání s vězni na Guantánamu. Předseda senátu Harry Reid zase prohlásil, že byl o chystané výměně zajatců uvědoměn v pátek, a podpořil ji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám