Hlavní obsah

Speciální síly? ptal se a pak se zhroutil. Bergdahl má po letech věznění potíže s angličtinou

– Washington
Novinky, rei

Americký voják Bowe Bergdahl, jehož po pěti letech věznění propustili o víkendu afghánští povstalci výměnou za pět svých členů zadržovaných na Guantánamu, má potíže hovořit rodným jazykem a nějaký čas stráví pod dohledem specialistů na vojenské základně Landstuhl v Německu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rodné město Bowea Bergdahla čeká na jeho návrat domůVideo: Reuters

 
Článek

Osmadvacetiletý Bergdahl byl při sobotním vydání na východě Afghánistánu rozrušený, ale k vrtulníku byl schopen dojít sám, uvedly agentury.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Jakmile nastoupil do helikoptéry, napsal (kvůli hluku v kabině) na list papíru 'SF?' (zkratka special forces – zvláštní síly)," citovala ČTK nejmenovaného amerického představitele. "Ano, hledali jsme tě dlouhou dobu," zněla odpověď posádky. Poté se prý Bergdahl zhroutil.

Podle svého otce má v důsledku dlouhodobé izolace od světa potíže s angličtinou, takže byl dokonce nucen poslat synovi uvítací zprávu nikoli v rodné řeči, nýbrž v jazyce jeho únosců paštó.

Foto: ČTK/AP

Bergdahlovi rodiče Robert a Jani s prezidentem Barackem Obamou před Bílým domem

Bergdahl podle otce potřebuje nějaký čas na zotavení. „Byl pryč tak dlouho, že návrat pro něj bude velmi obtížný. Mohlo by ho to zabít, pokud by se vrátil moc rychle,“ řekl na nedělní tiskové konferenci Robert Bergdahl, který také společně s manželkou Jani poděkovali příznivcům i vládě za pomoc.

Obama pod palbou kritiky

To ale neuchránilo administrativu prezidenta Baracka Obamy před kritikou ze strany opozičních republikánů i afghánské vlády. Washington totiž s únosci prostřednictvím Kataru vyjednával potají.

Unesený Bergdahl na videozáznamu z července 2009

Podle republikánů, za které vede kritiku válečný veterán a arizonský senátor John McCain, ohrozil Obama životy dalších Američanů, když nechal propustit nebezpečné teroristy. Republikánští zákonodárci rovněž upozorňují, že Obama nastavil nebezpečný precedens a teroristům „nastavil cenu výkupného”.

Afghánské vládě se zase nelíbí, že byla pětice čelních tálibů vydána do Kataru. Podle Kábulu to představuje porušení mezinárodního práva.

Obama uvedl, že Katar zaručil taková opatření, která ochrání národní bezpečnost USA. Vydaná pětice mužů nesmí nejméně jeden další rok Katar opustit. Ministr obrany Chuck Hagel dodal, že nešlo o vyjednávání s teroristy, protože Bergdahl byl válečným zajatcem. Vláda podle něj postupovala standardně.

Foto: U.S. Army/Handout via Reuters , Reuters

Bowe Bergdahl

Velitel Tálibánu mulla Muhammad Umar označil propuštění bývalého náměstka obrany za vlády Tálibánu Muhammada Fazího, který je podezřelý z vyvraždění tisíců šíitíů, či exministra vnitra Chirulláha Chajrchavy, který byl napojen na teroristu Usámu bin Ládina, za „velké vítězství“.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Reklama

Výběr článků

Načítám