Hlavní obsah

USA ponechají v Afghánistánu 9 800 vojáků, stáhnou je do dvou let

Washington
Aktualizováno

V Afghánistánu má po stažení bojových jednotek do konce tohoto roku zůstat 9 800 amerických vojáků. Počítá s tím plán prezidenta Baracka Obamy. Podle úterního vyjádření z Bílého domu by jednotky v tomto počtu měly v Afghánistánu zůstat další rok.

Foto: Umit Bektas/Files, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Obama chce v zemi ponechat jak armádní instruktory, tak příslušníky speciálních sil, kteří mají pokračovat v protiteroristických akcích proti „zbytkům Al-Káidy“.

Podle serveru Washington Post tak vyslyšel Bílý dům přání velitele mezinárodních sil v Afghánistánu, generála Josepha F. Dunforda, aby v zemi po Silvestru zůstalo 10 až 12 tisíc vojáků.

Záměry Washingtonu závisí na novém afghánském prezidentovi a jeho podpisu bezpečnostní dohody mezi USA a Afghánistánem, s čímž dosavadní hlava státu Hámid Karzáí otálel. Oba kandidáti, kteří uspěli v prvním kole voleb a z nichž v polovině června vzejde nový prezident, však dali najevo, že dohodu podepíší.

Do dvou let se postupně stáhnou

Washington počítá s tím, že by 9 800 armádních příslušníků zůstalo v Afghánistánu do konce roku 2015, načež by se jejich počet snížil zhruba na polovinu. Umístěni by byli v Kábulu a na základně Bagram severně od hlavního města.

Většina z nich by se stáhla o rok později, takže by zůstali jen vojáci střežící americkou ambasádu v Kábulu.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánec v Kábulu myje svého koně.

Reklama

Výběr článků

Načítám