Hlavní obsah

Arabský tisk je pro Obamu, extremisté fandí McCainovi

Novinky, DPA, nka, The Times
WASHINGTON

Arabský svět by za amerického prezidenta zvolil demokrata Baracka Obamu, republikánského kandidáta Johna McCaina arabští komentátoři hodnotí jako lehkomyslného ignoranta. Píše to agentura DPA, která hodnotila ohlasy arabského tisku na americké volby.

Foto: JIM BOURG, Reuters

John McCain a Barack Obama při televizní debatě na půdě univerzity v Mississippi

Článek

„Pokud bude tentokrát zase zvolen někdo tak lehkomyslný jako Bush, pak se musíme připravit na to, že na mnoha místech vypukne válka,“ píše saúdskoarabský list Al-Vatan. Na adresu republikánů padají i další nelichotivé poznámky. „McCain je zhruba stejný ignorant, jako jeho stranický kolega George W. Bush,“ píše komentátor listu Al-Chálidž ze Spojených arabských emirátů s dopuručením, aby se McCain zapsal na doučování zeměpisu a dějepisu.

Obama naproti tomu pro Araby představuje symbol nové naděje, pod jeho vedením by se podle nich Spojené státy mohly vrátit k humánnější zahraniční politice. K dobru mu slouží i to, že má muslimské předky. Arabští pozorovatelé se domnívají, že díky rodinnému zázemí bude mít Obama větší pochopení pro jiné kultury.

Příznivci Al-Kajdy chtějí McCaina, pomůže prý USA vykrvácet

Ne všichni v arabském světě jsou ovšem Obamou tak nadšeni. Příznivci teroristické organizace Al-Kajda by v Bílém domě raději viděli republikánského kandidáta Johna McCaina. Alespoň to vyplývá z názorů zachycených na internetovém fóru islámských extremistů.

O nich informovala americká společnost SITE Intelligence Group, která monitoruje stránky napojené na Al-Kajdu. SITE zachytila příspěvek, který rozebírá politickou a ekonomickou situaci ve Státech. Podle zprávy představuje pro Al-Kajdu lepší variantu právě republikán McCain.

“Al-Kajda bude muset podpořit McCaina v nadcházejících volbách, aby mohl vytrvat v chybném postupu svého předchůdce Bushe,” píše uživatel s tím, že díky pokračování válek v Iráku a Afghánistánu může Amerika vykrvácet. “K tomu je třeba impulzivní americký vůdce jako McCain, který slíbil bojovat do posledního vojáka,” vysvětluje. 

Zpráva pochází od uživatele jménem Muhammad Haafid, který se podle analytiků řadí k uznávaným přispěvatelům fóra. Na teroristickou organizaci prý ale zřejmě nemá přímé vazby. Ve zprávě vyzývá k útoku proti americkým zájmům ještě před prezidentskými volbami, který by McCainovi mohl vydláždit cestu k prezidentskému úřadu.

Podle analytika SITE Adama Rasimana byl na zprávě překvapující její podrobný rozbor současného stavu americké ekonomiky. Šlo také o jeden z mála příspěvků zabývajících se americkými volbami, proto zpravodajce zaujal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám