Hlavní obsah

Americký Kongres odvrátil platební neschopnost

– Washington

Americký Senát v úterý schválil zákon o zvýšení limitu státního dluhu o 2,5 bilionu dolarů (56 bilionů korun). Následně návrh schválila i Sněmovna reprezentantů. Kongres tak odvrátil hrozící platební neschopnost administrativy.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Budova Kapitolu Spojených států, kde sídlí obě komory amerického Kongresu (Senát a Sněmovna reprezentantů).

Článek

Kongres o opatření hlasoval pouhý den před uplynutím lhůty stanovené ministryní financí Janet Yellenovou. Ta nedávno varovala, že jí dochází manévrovací prostor, aby se vyhnula historicky první platební neschopnosti země.

Hlasování v Senátu bylo těsné, 50 ku 49 hlasům, když se pro návrh vyslovili všichni demokraté.

Sněmovna zakončila hlasováním o dluhovém stropu velmi dlouhý jednací den, návrh tak prošel až po úterní půlnoci místního času poměrem 221 ku 209 hlasům. S demokraty hlasoval jediný republikán Adam Kinzinger.

Bidenova administrativa chce zlevnit elektromobily a zbudovat půl milionu nabíjecích stanic

AutoMoto

Pokud by zákonodárci navýšení dluhového stropu neschválili, hrozilo by vládě, že si nebude moci půjčovat další peníze na provoz.

Přišla by tím o možnost splácet některé dluhy nebo financovat sociální programy a důchody, což by podle expertů mělo velmi vážné následky pro americkou i světovou ekonomiku.

Politický boj

Nový strop zadlužení vlády činí 31,4 bilionu dolarů (706 bilionů korun), což je výrazně více než roční výkon americké ekonomiky.

Nový limit by podle agentury DPA stačil na financování vládních operací až do roku 2023. To by znamenalo, že by se o této politicky citlivé otázce nemuselo znovu hlasovat před volbami do Kongresu v listopadu příštího roku.

Trumpa měl udržet u moci stav ohrožení národní bezpečnosti

Amerika

Politické pře o zvýšení dluhového stropu se táhnou již delší dobu. Americký Kongres se v říjnu dohodl na zvýšení dluhového stropu o 480 miliard dolarů, aby poskytl více času na dlouhodobější řešení.

Republikáni nechtěli spolupracovat

Republikáni odmítli přímo podpořit demokraty prezidenta Joea Bidena, nakonec se ale obě strany dohodly na postupu, který demokratům umožnil, aby zvýšení v Senátu schválili sami se svou těsnou většinou.

Republikáni nechtěli na zvýšení dluhového stropu spolupracovat, protože chtěli demokraty donutit, aby nové výdaje umožnili jen vlastními hlasy.

Toho podle pozorovatelů hodlají republikáni využít v nadcházející kampani před kongresovými volbami.

Nejvyšší soud USA umožní žaloby proti antipotratovému zákonu

Zahraniční

Zadlužení zvyšuje propad příjmů z daní. Snížení daní z roku 2017, které republikáni označují za jeden z největších úspěchů Trumpova prezidentství, vytvořilo mezi bilionem a dvěma biliony dolarů (22,4 až 44,8 bilionu korun) nových dluhů, uvádí nevládní organizace Tax Policy Center.

Reklama

Výběr článků

Načítám