Hlavní obsah

Americkou kampaň zasáhl faktor Putin

Právo, Alexandra Malachovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington

Nepolevující napětí ve vztazích mezi Moskvou a Washingtonem výrazně prosáklo i do boje o prezidentské křeslo v USA. Projevy tamních kandidátů jsou prošpikovány jejich postojem k Rusku a zejména ke kremelskému šéfovi Vladimiru Putinovi. Ruská média upozorňují, že novým fenoménem amerických voleb se tak stal faktor Putin.

Foto: PER BYLINE , Profimedia.cz

Komik Jimmy Fallon ve své talkshow ukazuje Hillary Clintonové vak s osobními věcmi, který si u něj údajně zapomněl její soupeř Donald Trump. Kromě podobizny Vladimira Putina v rámečku ve tvaru srdce z něj vytáhl i CD Pink Floyd The Wall.

Článek

„Ruský prezident nekandiduje v amerických prezidentských volbách, avšak funguje jako jeden z hlavních hrdinů kampaně,“ napsal server gazeta.ru v článku Kmotr amerických voleb. K mafiánskému hrdinovi Donu Corleoneovi totiž ruského prezidenta přirovnává demokratická kandidátka Hillary Clintonová, jež se snaží sbírat body tím, že Putina líčí coby zloducha.

Její soupeř z Republikánské strany Donald Trump jde opačnou cestou – boduje díky Putinovu velebení. Čímž si vysloužil nálepku ruského agenta.

„Trump a Clintonová se rozcházejí prakticky ve všem. V poslední době je ale jejich hlavním jablkem sváru vztah k Vladimiru Putinovi a jeho zahraniční politice,“ napsala agentura TASS.

Sám Putin „zapojení“ svého obrazu do americké volební kampaně vysvětluje „rostoucím vlivem a významem Ruska“.

Fackovací panák, který už žije vlastním životem

Při nedávném setkání s novináři však zároveň poznamenal, že „jde především o manipulaci veřejným míněním“. „Vidíme snahu o obrození takzvané říše zla a o strašení obyvatel. Což je smutné, hrubé a kontraproduktivní.“

Ruští komentátoři mají za to, že se obraz Putina v roli „fackovacího panáka“ v americké kampani přitom už poněkud vymkl kontrole a žije vlastním životem. Paradoxně přitom oslovuje voliče, kteří by se jinak o Rusko možná ani nezajímali.

„Už celý rok Trumpa bijí tímto ‚Putinem‘ ve snaze diskreditovat ho v očích voličů. Skutečnost je ale zcela opačná – ‚putinismus‘ mu neškodí, ale naopak pomáhá,“ napsal server Vzgljad. Domnívá se, že Trump využívá „téma Putin“ ani ne tak kvůli sympatiím k ruskému prezidentovi, ale v zájmu svého volebního prospěchu. „Je zvláštní, že si toho američtí analytici nevšimli,“ poznamenal autor.

Podle ruských expertů je obraz „proruského“ Trumpa jen mediální bublina, jejímž terčem vůbec není Trumpovo velebení Putina, ale vytváření „obrazu nepřítele“. „Mainstream rozvíjí Putinovo téma prakticky až k absurditě s cílem přesvědčit obyvatele, že Putin je diktátor a Rusko je nepřítel číslo jedna,“ uvedl pro prokremelský web life.ru politolog Jurij Počta. Tato orientace se podle něj může v budoucnu změnit. „Pokud to bude potřeba, pak se (v amerických médiích) z Putina stane velký humanista,“ dodal.

Trumpovým voličům imponuje silný vůdce

Britský list The Financial Times nedávno upozornil, že podle srpnového průzkumu sociologické služby YouGov Putinova popularita mezi Američany podporujícími republikány stoupla za poslední dva roky více než dvojnásobně. Pouze 27 procent tázaných ho vnímá negativně v porovnání se 66 procenty před dvěma léty. Zároveň 85 procent respondentů přiznalo, že ruského prezidenta považuje za silného vůdce, zatímco amerického prezidenta Baracka Obamu stejně hodnotilo jen 18 procent.

„Myslím, že je to jediný vůdce velkého, významného státu, který na sebe strhává pozornost,“ cituje FT 71letého personalistu z Kalifornie Jeffa Grimorda, který se hlásí také k podpoře Trumpa. Deník zdůrazňuje, že ačkoli Putin čelí kritice západních vůdců, lidskoprávních organizací a je terčem sankcí kvůli Krymu a Ukrajině, v některých amerických státech má stále více stoupenců. Jsou mezi nimi převážně Trumpovi voliči.

Experti nicméně upozorňují, že protiruská orientace je v USA podstatně silnější než podpora Putina. V loňském  průzkumu agentury Pew Research se 67 procent respondentů netajilo negativním vztahem k Rusku. Toho využívá zejména Clintonová, i když i její rétoriku Rusové vnímají jako reklamní trik.

Připomínají zároveň, že „faktor Putin“ bobtná až k absurditám. Když se v době nedávné zdravotní indispozice demokratické kandidátky objevily zprávy, že ji „Putin otrávil“, na ruských sociálních sítích to vyvolalo až posměšné reakce.  „Bylo by to legrační, kdyby to nebylo tak smutné,“ napsal jeden z uživatelů na Facebooku v reakci na článek v listu The Washington Post, podle něhož ve zdravotních potížích Hillary mohl mít prsty Kreml.

Populární vtip, který koluje ruským internetem, pak praví, že „se Rusům nikdy nežilo tak špatně jako za Obamy“.

Reklama

Související články

Obama se v Číně sešel s Putinem

Prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Vladimir Putin se v pondělí sešli na okraji summitu zemí G20 v čínském Chang-čou. Američtí zástupci předpokládali, že na...

Výběr článků

Načítám