Hlavní obsah

Americká armáda propustila generála ve výslužbě za znevážení Bidenovy manželky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká armáda propustila ze svých služeb generála ve výslužbě Garyho Voleskyho za tweet vyznívající kriticky vůči první dámě Jill Bidenové. Volesky reagoval na názor Bidenové na potraty, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Generálporučík americké armády Gary Volesky

Článek

Z armády Volesky odešel v hodnosti generálporučíka a za účast ve vojenských operacích v Iráku získal stříbrnou medaili za statečnost. Teď působil jako poradce členů armády v aktivní službě.

Když americký nejvyšší soud 24. června zrušil ústavní právo na potrat, vydala Bidenová prohlášení, v němž říká: „Téměř 50 let ženy měly právo samostatně rozhodovat o svém těle. Dnes jim toto právo ukradli.“

Zákaz potratů stopli v dalších státech USA

Zahraniční

„Jsem rád, že konečně víte, co to je žena,“ píše se v komentáři, který se pak objevil na účtu pod Voleskyho jménem. Podle deníku The Guardian to někteří považují za narážku na postoj, jaký má nynější Bílý dům, tedy pod vedením prezidenta Joea Bidena, ke komunitě transgenderových osob.

Armádní mluvčí oznámila, že generál Theodor Martin odvolal Voleskyho z jeho poradenské pozice a že se vyšetřuje, zda jeho tweet neporušil pravidla platná pro důstojníky ve výslužbě.

Server Axios považuje Voleskyho odvolání za nezvyklé, protože armádní představitelé se většinou snaží zůstat stranou politických sporů.

Reklama

Výběr článků

Načítám