Hlavní obsah

Aktivistku Gretu bude v New Yorku vítat 17 plachetnic

Ve středu by měla dorazit do New Yorku závodní jachta Malizia 2, na jejíž palubě je šestnáctiletá ekologická aktivistka Greta Thunbergová. Organizace spojených národů (OSN) jí chce na uvítanou vyslat 17 plachetnic. Každé plavidlo bude představovat jeden z cílů udržitelného rozvoje a ochrany klimatu. Na plachtě každé lodi bude odpovídající symbol, napsal server týdeníku Focus. Plavidla budou čekat před Manhattanem poblíž mostu Verrazano.

Foto: Team Malizia, Reuters

Plavba Grety Thunbergové se chýlí ke konci.

Článek

Kapitán jachty Malizia 2 počítá s tím, že by se do New Yorku mohli dostat buď během středečního dopoledne, nebo až odpoledne newyorského času, tedy mezi 17:00 a 23:00 SELČ, napsal server deníku Kurrier.

Plavidlo Malizia 2 využilo silného větru, ale jeho rychlost se nedaleko New Yorku výrazně snížila, což mělo vliv i na rychlost plachetnice. Ve středu ráno byla loď 90 námořních mil (167 kilometrů) od přístaviště North Cove na Manhattanu.

Určit přesný čas připlutí do newyorského přístavu je ovšem obtížné. Vplutí do New Yorku ovlivňují tři faktory, píše Kurrier. Do přístavu se jachta musí dostat po řece Hudson, vzhledem k slabému větru to může trvat až čtyři hodiny. Loď je navíc omezena svým ponorem. Do přístavu se může dostat pouze dvě hodiny před a dvě hodiny po přílivu. Počítat se musí i s tím, že americké celní úřady jsou od 22:00 uzavřené.

Konec dvoutýdenního putování Atlantickým oceánem ale přivítala sama Greta Thunbergová. „Domove, sladký domove po 14 dnech. Brzo poslední večer na Malizia 2. Ráno dorazíme do New Yorku,“ napsala na svém Twitteru Greta a přidala také fotografii sebe sama ve stísněném prostoru jachty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aktivistka Greta pluje na závodní jachtě do New YorkuVideo: TEAM MALIZIA, FOLLOW MY CHALLENGE, Reuters

Cestovatelé se museli vypořádat s těžkými podmínkami, když proplouvali Golfským proudem. Moře bylo neklidné a setkali se i s bouří.

Loď s Gretou Thunbergovou vyplula z jižní Anglie 14. srpna. Dívka se účastní klimatického kongresu OSN v New Yorku a nechtěla kvůli ochraně životního prostředí letět letadlem. Využila proto závodní jachtu a do Spojených států dorazila přes Atlantský oceán.

Na palubě byli kromě ní také kapitán plavidla, profesionální jachtař Boris Herrmann, jeho kolega Pierre Casiraghi, syn monacké kněžny Caroline. Nechyběl ani otec Grety Svante a filmař Nathan Grossman, který cestu dokumentoval.

Jachta Malizia 2 má karbonový trup a je vybavena solárními panely a podvodními turbínami, které vyrábějí elektřinu potřebnou k navigaci plavidla a ke komunikaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám