Hlavní obsah

Plavba aktivistky Grety poškodí klima více než zaoceánský let

Aktualizováno

Plavba Grety Thunbergové do New Yorku na závodní jachtě má být symbolem jejího boje proti změnám klimatu a snahy o ochranu životního prostředí. Ve skutečnosti ale bude pro klima horší, než kdyby se svým otcem letěla z Evropy běžnou leteckou linkou, napsal server berlínského deníku Taz.de. Tým mladé aktivistky se však nařčením brání.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Plavba na závodní jachtě zanechá za sebou více poškozené klima než zaoceánský let.

Článek

Greta bojuje proti emisím skleníkových plynů, ovšem její cesta přes Atlantik má mít podle serveru na svědomí několik naprosto zbytečných zaoceánských přeletů.

Z New Yorku se bude podle Taz.de do Evropy vracet kapitán Boris Herrmann, jeho kolega Pierre Casiraghi, vnuk bývalého monackého knížete Rainiera III., a dokumentarista Nathan Grossman. Do Spojených států ovšem má odletět skupina dalších nejméně pěti lidí, kteří musí dopravit jachtu Malizia zpět do Evropy, řekl serveru Taz.de Andreas Kling, mluvčí kapitána Herrmanna.

„Samozřejmě tam poletí, to nepůjde jinak,“ řekl Kling. Kdyby Greta se svým otcem letěla z Evropy do Spojených států, rozhodně by za sebou zanechala menší uhlíkovou stopu než touto plavbou.

Poletí jen dva

V souvislosti s údaji o letech přes oceán pro členy Gretina týmu však jeho manažerka Holly Covaová později uvedla, že jich pro loď nepoletí pět, ale maximálně dva a pro cestu tak bude zapotřebí vykonat čtyři lety. To je podle ní stejné, jako kdyby Greta s otcem letěla do New Yorku přímo, i tehdy by se jednalo o celkem čtyři lety. Tým navíc prý u všech letů platí kompenzační poplatky za vyprodukovaný CO2, čím alespoň zčásti přispívá ochraně klimatu.

Covaová však nic nesdělila o spolupracovnících Thunbergové, kteří s ní jsou v současnosti přímo na lodi a rovněž se budou muset nějak vrátit zpět.

Podle kalkulačky emisí zanechá za sebou let z New Yorku do Evropy kolem 500 kg CO2 na osobu. Při počtu nejméně osmi lidí, kteří by měli podle Taz.de tuto cestu urazit ať tam, nebo zpátky, by šlo o nezanedbatelné množství plynu.

Zatím je otevřená odpověď na to, jak se bude Greta se svým otcem vracet zpět do Evropy. Kromě klimatické konference v New Yorku by se měla v prosinci účastnit světové konference v Chile. Objevil se plán, že by se Thunbergovi vraceli kontejnerovou lodí. „Tento nápad se pro návrat do Evropy zvažuje,“ prohlásil Kling.

Plavba zatím probíhá podle plánu, sdělil Kling. Větrné a deštivé počasí není „příliš příjemné“, ale posádka zatím nezažila bouři. „Greta šla ve čtvrtek spát poměrně brzy, zatím mořskou nemocí netrpí,“ uvedl. Posádka se nepříznivému počasí vyhnula tím, že změnila kurs. Ve čtvrtek odpoledne byla loď nedaleko francouzského města Brest.

Foto: Team Malizia, Reuters

Greta Thunbergová, její otec a kapitán Boris Herrmann na palubě jachty Malizia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám