Hlavní obsah

Kongres schválil zákon, který Trumpovi nedává dost peněz na zeď

Washington

Sněmovna reprezentantů schválila ve čtvrtek pozdě večer nadstranický kompromisní návrh zákona o rozpočtu, který má předejít opětovné platební neschopnosti federálních úřadů. Zahrnuje i 1,4 miliardy dolarů na ochranu hranice s Mexikem, které lze využít i na stavbu bariér, částka je však nižší než prezidentem požadovaných 5,6 miliardy. Bílý dům již avizoval, že Donald Trump zákon podepíše, ale vyhlásí stav nouze, aby mohl dát více peněz na stavbu pohraniční zdi.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Washingtonský Kapitol

Článek

Ve Sněmovně reprezentantů pro zákon, který o několik hodin dříve schválil Senát, hlasovalo 300 zákonodárců, 128 jich bylo proti. Zákon má zajistit více než 300 miliard dolarů pro vládní úřady a agentury.

Nadstranický návrh ale neobsahuje uvolnění 5,7 miliardy dolarů (bezmála 130 miliard Kč) na stavbu betonové zdi nebo ocelového plotu na americko-mexické hranici, ale jen 1,4 miliardy dolarů. Tyto peníze stačí na vybudování necelých 90 kilometrů hraničních bariér oproti Bílým domem předpokládaným 320 kilometrům.

Bílý dům již po schválení návrhu v Senátu avizoval, že prezident Trump zmíněný zákon podepíše a vyhlásí stav nouze - kompromisní návrh totiž neobsahuje v plném objemu Trumpem požadované peníze na zeď a vyhlášení stavu nouze mu umožní čerpat peníze z krizových fondů. Nejmenovaný zdroj agentuře Reuters sdělil, že Bílý dům již určil 2,7 miliardy dolarů z fondů, které chce po vyhlášení stavu nouze využít. [celá zpráva]

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Výstavba prototypů zdi na americko-mexických hranicích

Pokud americký prezident tento krok skutečně učiní, očekává se, že to vyvolá vlnu žalob s cílem krizové opatření zrušit. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová již na dotaz novinářů uvedla, že právní kroky zváží. Dodala, že demokraté zareagují adekvátně.

Trump se s Kongresem, jehož dolní komoru ovládají demokraté, dlouhodobě pře o peníze na zeď či jinou bariéru, která má čelit nelegálnímu postupu migrantů přes mexicko-americkou hranici. Konflikt na přelomu roku vyvrcholil 35denním zablokováním části federálních úřadů, které neměly peníze na svůj provoz. Financování úřadů bylo dočasně obnoveno, ale od soboty krize opět hrozí, pokud by Kongres nepřišel s dlouhodobým finančním plánem. Na něm se demokraté s republikány nakonec dohodli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám